2014. 03. 06. 08:56

Még mindig nem tudni, honnan van a Bajnai-párt vagyona

Még mindig nem tudni, honnan van Bajnaiéknak több tízmilliós tőkéjük a kampányra és a párt finanszírozására. A tavalyi gazdálkozásról a beszámolót csupán április végéig ígérik nyilvánosságra hozni, addig minden rejtély marad.

Ugyan egy hónap múlva választás, az Együtt 2014 oldalán Bajnaiék a kampányszámla menüpontban adatok helyett még mindig csak annyit írnak, hogy „a kampányszámlánk részletes információi hamarosan elérhetőek lesznek”. 

A Magyar Nemzet cikke szerint a honlap Mérlegek című menüpontjában január 3-i keltezéssel az Együtt – a Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért Párt esetében is csak az olvasható, hogy a „2013. évi gazdálkodásáról szóló beszámolót 2014. április 30-ig közzétesszük”. 

A pártszövetség politikusainak, munkatársainak juttatásait tavaly is a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület finanszírozta úgy, hogy a hivatalos honlapjukon található 2012-es beszámolóban mindössze 168 ezer forintnyi saját tőkét tüntettek fel - emlékeztet a lap.

Elismerve, hogy kampányuk költsége valóban tízmilliós nagyságrendű, Bajnaiék ekkor azt állították, hogy az ehhez szükséges forrásokat 2013 folyamán gyűjtötték „magánszemélyektől és jogi személyektől származó, legális, kisebb és nagyobb összegű adományokból”. 

Noha Bajnaiék vállalásuk ellenére nem álltak elő kampányszámlával, honlapjukon a támogatás címszónál úgy fogalmaznak, hogy „az Együtt a párt- és kampányfinanszírozás tekintetében is komolyan veszi a korszakváltást” - viccelődik a párt. “Nekünk nincs rejtegetnivalónk, mi minden adományról megmondjuk, honnan van. Nálunk nincsenek mutyik, nincsenek homályos hátterű támogatók, ahogy az ellenfeleink sulykolni próbálják.” - altat honlapján az Együtt-PM.

A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy Bajnai Gordon társelnöke, Karácsony Gergely korábban úgy fogalmazott, hogy az Együtt–PM kötelezővé tenné a nyílt kampányszámlát, szigorítaná a pártok „pongyola” pénzügyi szabályozását, és arra ösztönözné a pártokat, hogy ne kevés nagy összegű, hanem inkább sok kis összegű adományt gyűjtsenek.

Magyar Nemzet nyomán - alfahir.hu