Még van esélye annak, hogy egy józan elnöke lesz az Egyesült Államoknak

A demokrata Bernie Sanders nemcsak az Egyesült Államok háborús politikáját kritizálja élesen már hosszú évek óta, de nyíltan kiállt a szabadkereskedelmi egyezmények vesztesei, az amerikai munkásrétegek mellett is. Egyben rávilágított arra, hogy ez a globális gazdasági modell az egész világon csak kizsákmányolást, elnyomást és nyomort okozott.

Bernie Sanders vermonti szenátor a CBS televízió szokásos vasárnap délelőtti vitaműsorában beszélt pártja és saját esélyeiről. Úgy vélte, a demokraták mind az iowai, mind a New Hampshire-i előválasztást megnyerhetik - ez a két szövetségi állam tartja az első elnökjelölt-jelölő előválasztást pár nap múlva. Hozzátette, szerinte a novemberi elnökválasztáson is győzedelmeskedhetnek a demokraták.

"Ha én leszek az Egyesült Államok következő elnöke, kampányomat bizonyosan úgy jegyzik majd fel a történelemkönyvekben, mint a modernkori történelem nagy politikai meglepetését"

- fogalmazott a politikus. Elmondása szerint annyira komolyan ez az előérzete, hogy amikor Barack Obama elnök évértékelő beszédét hallgatta a kongresszusban, átfutott az agyán, hogy jövőre már akár ő mondhatná az évértékelőt. Népszerűsége titkát abban látja, hogy a dolgozó rétegeket képes megszólítani, függetlenül attól, hogy republikánusok, demokraták, vagy függetlenek.

Hillary Clintonról szólva elismerte, hogy a volt külügyminiszternek nagy külpolitikai tapasztalata van, csakhogy "a tapasztalat nem minden, az értékítélet a fontos" - mondta. Sanders emlékeztette a műsorvezetőt arra, hogy annak idején ő nem szavazta meg az iraki háborút, sőt, élére állt a háborút ellenző politikusok csoportjának.

"Hillary Clinton viszont megszavazta ezt a háborút, és ezzel az Egyesült Államok modernkori történelmének egyik legnagyobb baklövését követte el.

Tehát, amikor külpolitikáról van szó, akkor igenis az értékítélet a fontos" - szögezte le Sanders.    

A demokraták elnökjelöltségére pályázó három politikus helyi idő szerint vasárnap este tartja tévévitáját Dél-Karolinában. Ez lesz az utolsó tévévitájuk az iowai előválasztás előtt.

Forrás
MTI