2014. 08. 21. 12:13

Megfojtja a mikrovállalkozásokat az online pénztárgépek költsége

A Jobbik mentesítené azokat a turizmusban tevékenykedő kisvállalkozásokat az online pénztárgép bevezetésének kötelezettsége alól, melyek éves árbevétele nem éri el a tízmillió forintot.

A Jobbik a mai napon benyújtásra kerülő határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a turizmusban tevékenykedő vállalkozások, szálláshely-szolgáltatók és kempingeket üzemeltető cégeknek, amennyiben az éves árbevételük nem éri el a tízmillió forintot, ne kellejen eleget tenniük az online pénztárgép bevezetési kötelezettségüknek - mondta Voler János, az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint számos olyan kisvállalkozás tevékenykedik a turizmus terültén, melyek csupán szezonálisan, adott esetben csak két-három hónapig üzemelnek, így az online pénztárgépek működtetése irreálisan magas terhet jelent a számukra.

A radikális ellenzéki párt azt kéri a kormánytól, hogy támogassa javaslatukat, és mentesítsék e kisvállalkozásokat az online pénztárgépet üzemeletetési kötelezettsége alól. Volner János úgy véli, ezzel a lépéssel is segíteni lehetne a magyar turizmus versenyképességét.

Amennyiben az Orbán-kormány mégis úgy dönt, hogy minden gazdasági szektorban kötelezővé teszi az online pénztárgépek használatát, akkor e turizmusban tevékenykedő kisvállalkozások esetében ennek költségeit vállalja át az állam – hangsúlyozta a Jobbik politikusa.

Volner János kitért arra, hogy az áfa-törvény rendelkezik az online pénztárgépeket bevezetéséről, melyek beszerzése 120-200 ezer forint költséget jelent a vállalkozások számára. Hozzátette: Idén áprilisban meghozott pénzügyminiszteri rendelkezés szerint, a pénztárgépek kötelező cseréjére már nem lehet állami támogatást igény bevenni.

alfahir.hu