Mégis fizethetünk az SZDSZ után?

Az eltűnt liberális párt ingatlanvagyonát csak olyan olcsón lehet eladni, hogy utána is jelentős tartozás maradna. Ezt pedig végeredményben az adófizetők fogják állni.

Az utolsó szocialista ciklusban a pártok elfogadtak egy vagyontörvényt, miszerint kedvezményesen vásárolhatnak meg ingatlanokat, vagyis pártirodákat. A jogszabály szerint legfeljebb egymilliárd forint kölcsönt vehettek fel a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB), tizenöt éves futamidőre, a mindenkori jegybanki alapkamat plusz egy százalékának fejében.

A hitelezéssel valamennyien éltek is, az SZDSZ például 415 millió forintot vett fel, amiből 23 ingatlant vásároltak meg. A korábban elfogadott törvény szerint az állam kezességet vállalt a pártok hiteleiért, ami azt jelenti, hogy ha nem tudják fizetni az MFB felé fennálló tartozásukat, akkor majd megteszik helyettük az adófizetők. A párt ráadásul ezen felül önkormányzatoknak is tartozik, így valójában 770 millió forint körüli összegről lehet szó.

e

Visszacsempészték a parlamentbe

Fodor Gábor, az április 6-i választáson a baloldali összefogás országos listájának negyedik helyezettje korábban úgy nyilatkozott, hogy az SZDSZ ingatlanvagyona eladás után fedezni fogja a fennálló tartozást, a Népszabadság keddi cikke szerint azonban ez várhatóan nem így lesz.

Az ingatlanok valódi értékükhöz képest ugyanis töredék áron kerülhetnek majd új tulajdonoshoz, a lap szerint a XI. kerületi Ecsed utcában lévő épület például a korábbi becslések szerinti 100 millió forint helyett a bírósági végrehajtás során annak negyedéért kelhet el. A liberális párt a lap szerint a 2010-es választások után vételi ajánlatot kapott több ingatlanára is, de akkor a MFB csak egy csomagban engedte eladni azokat. A szerződést a bank 2010 végén felmondta, így végrehajtási eljárások is indultak, de tény, hogy ilyenkor már erősen nyomott áron kelnek el az ingatlanok.

s

Negyedáron adhatják el a korábbi pártépületet

A parlamentbe sem engedték volna be őket

A Jobbik az SZDSZ több százmilliós tartozása miatt egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, hogy olyan ember ne lehessen újra parlamenti képviselő, akinek -úgy, hogy abban döntési jogkörrel is rendelkezett- volt pártja adósságot halmozott fel. Mindezzel meg lehetett volna akadályozni Fodor Gábor indulását, de ilyen személy Kuncze Gábor is.

A Fidesz viszont ezt a javaslatot először az MSZP-vel karöltve söpörte le az asztalról, majd végül mégis tárgysorozatba vették, de direkt úgy, hogy a tárgyalás a következő ciklusra maradjon, tehát a választások után. A Jobbik ezután hiába kérte a rendkívüli ülésnap összehívását, a színjátékot ez már elrontotta volna, így ezt sem támogatták. Végeredményben Fodor Gábor az új ciklus kezdetével úgy lesz országgyűlési képviselő, hogy korábban elnökölt pártja adósságait valószínűleg az állami kezességvállalás, vagyis az adófizetők fogják állni. A Jobbik még januárban feljelentést tett az ügyben a Legfőbb Ügyészségen, ami után a IX. kerületi Ügyészség meg is indította a nyomozást különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt.

A Fidesz és a volt SZDSZ vezetőinek háttérkapcsolatát az is jól mutatja, hogy Kóka János korábbi pártvezető diplomata útlevelet kapott a Külügyminisztériumtól, hogy Orbán Viktor miniszterelnök külföldi delegációinak tagjaként lobbizhasson az egyébként Gyurcsánnyal közös cégének.

alfahir.hu