2013. 01. 16. 16:12

Megkapta az engedélyt az Olajág

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) keddi határozata értelmében kiadható az Arany Alkony otthonok működési engedélye az épületek új tulajdonosa által létrehozott Olajág Otthonoknak- közölte a Népszabadság.

Az akadály annyi, hogy az otthonokat jelenleg üzemeltető Kálvin János Presbiteri Missziónak (KJPM) megegyezésre kellene jutnia az átadás – átvételről az ingatlanokat birtokló Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által létrehozott üzemeltetővel, az Olajág Otthonokkal- írta a lap.

A  KJPM azonban még pereskedik az épületek tulajdonosával, a Medicatus cégcsoporttal, amely egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést.

A misszió azt várja a bíróságtól, hogy ismét megkapják az otthon működési engedélyét, melyet a hivatal az ingatlanok rendezetlen viszonyaira hivatkozva vont vissza.

Az elsősorban az idős emberek ellátására „szerződött” alapítványok egyre türelmetlenebbül várják, hogy a megvásárolt ingatlanokban birtokon belülre kerüljenek. Ám a bíróság novemberi határozata megsemmisítette a működési engedély visszavonására vonatkozó régi döntést, új eljárásra kötelezte a kormányhivatalt. Így továbbra is a misszió a hivatalos üzemeltető.

Az EMIH által létrehozott Olajág Otthonok csak akkor vehetné át ezt a feladatot, ha a misszió lemond erről, illetve a kormányhivatal ismét visszavonja a működési engedélyét. Ám a jelek arra mutattak, hogy a hivatal megvárta volna a perek lezárását

A főváros korábban kezdeményezte a szociális törvény módosítását, amit el is fogadott az Országgyűlés. A korábbi szabályozás szerint az új fenntartónak öt évre előre ki kellett volna fizetnie az egyházi és az állami normatíva közötti különbség összegét. Mivel ennek sem a fővárosi önkormányzat, sem a KJPM nem tudott volna eleget tenni, jogszabály változtatás nélkül veszélybe került volna az ellátás.

Az EMIH azt szeretné, hogy az otthonok mihamarabb átkerüljenek a hitközség által alapított Olajág Otthonok egyházi intézményhez. Nógrádi Bálint, az EMIH gazdasági vezetője korábban közölte: az átvétel után nem lesz semmilyen komoly változás az otthonok mindennapi életében, csupán lehetőség nyílik részt venni a zsidó ünnepek megemlékezésén, illetőleg a rabbi által tartott imaórákon.


barikad.hu