Megkerülhetetlenné válhat Farage a brit-amerikai kapcsolatokban?

Hatalmasat húzott Nigel Farage, a UKIP ideiglenes vezetője Donald Trumpnál tett látogatásával, Stephen Bannon főtanácsadói kinevezésével pedig egyenesen megütötte a főnyereményt: nélküle ugyanis nem nagyon tárgyalhat majd érdemben brit politikus a Trump-adminisztrációval. Ám úgy tűnik, Theresa May brit miniszterelnöknek erről igencsak más a véleménye.

Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) ideiglenes elnöke saját bevallása szerint nem véletlenül volt az első brit politikus, aki rögtön megválasztása után találkozott Donald Trump, leendő amerikai elnökkel.

A két politikai szereplő, illetve a UKIP felső vezetésének egy része már a választási kampány során is szoros kapcsolatban volt Trump stábjával, sőt Farage még egy kampányrendezvényen is felszólalt.

Barátok közt

Az üzletember győzelme után egy órás megbeszélést folytatott Farage-zsal és pártja több prominensével, köztük a UKIP legnagyobb anyagi támogatójával, Arron Banks-szel, aki szintén jó kapcsolatokat ápol a megválasztott elnök köreivel.

Jól kijönnek: Farage lepacsizott Trumppal

A két politikus szombaton több mint egyórás megbeszélést folytatott Trump New York-i otthonában, a Trump Tower felhőkarcolóban a republikánus elnökjelölt választási győzelméről, a Brexitről és a globális politikai helyzetről.A hírek szerint Farage felajánlotta, hogy közvetítőként segítene elsimítani a londoni kormány és az új amerikai elnök közötti esetleges feszültségeket.A találkozó után a brit politikus fotót tett közzé, amelyen Trumppal együtt szélesen mosolyog.

Farage-nak Stephen Bannon főtanácsadói kinevezése is kapóra jött, mivel az euszkeptikus ikon a médiaguruval is évek óta kiváló viszonyban van. (Így az sem meglepő, hogy Farage-t a szintén UKIP-tag Raheem Kassam, a Breitbart londoni főszerkesztője kísérte el a találkozóra.) Bannon már jelezte is: Farage-zsal fog "ötletelni", mielőtt a brit kormányzati körökből bárkivel is szóba állna.

Az elnök emberei: Trump bejelentette, ki lesz az elnöki stáb vezetője

Donald Trump leendő elnök bejelentette: ahogy várható volt, a kevésbé megosztó Reince Priebus vezeti majd az elnöki stábot, ám a New York Times információi szerint egy váratlan húzással Stephen Bannont, a Breitbart ügyvezetőjét nevezte ki a Fehér Ház fő stratégájává és főtanácsadójává.

Az Expressnek nyilatkozva mind Banks, mind Farage egyértelművé tette:

a UKIP ideiglenes vezetőjét a jövőben nem kerülheti meg a brit politika, ha érdemben akarnak tárgyalni Donald Trumppal, vagy stábjával.

Hídember, vagy ötödik kerék?

Ha tényleg így van, azzal Theresa May, brit miniszterelnök kabinetje roppant kellemetlen helyzetbe kerülhet, hiszen a toryk rendkívül ellenségesen viszonyultak Trumphoz a kampányban, így eleve nem számíthatnak valami szívélyes fogadtatásra a milliárdostól.

Sajtóinformációk szerint May kormányának több tagja is kérte a miniszerelnöktől: ne makacsolja meg magát, és ha már muszáj, inkább egyeztessen Farage-zsal, minthogy kockára tegye a jó kapcsolatokat Washingtonnal.

A UKIP ideiglenes elnöke maga is felajánlotta közvetítő szerepét és hajlandóságot mutatott rá, hogy "beforrassza a sebeket" a két fél között.

Viszont, ha May nem volna hajlandó a kompromisszumra, akkor Farge szerint az a brit kormányzat kicsinyességét jelezné:

"Ez azt mutatná, hogy nem érdekli őket sem az ország, sem a nemzeti érdek, és inkább adnak a pitiáner pártpolitikára, és arra, hogy engem mindenből kihagyjanak."

Kiemelte: a brit politikából rajta kívül senkinek nincsenek kapcsolatai Trump csapatával, így a leendő elnökhöz rajta keresztül vezet a legsimább út.

Farage ugyanakkor megpendítette a lehetőséget: amennyiben igényt tartanak ez irányú szolgálataira, még a torykhoz való visszatérését is megfontolná.

Theresa May szóvivője közben a Telegraph-nak nyilatkozva leszögezte:

Trump jelezte May számára, hogy olyan szorosra akarja fűzni a Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat, mint Reagan és Thatcher idején voltak (a leendő elnököt egyébként, első telefonbeszélgetésük során állítólag lenyűgözte May stílusa).

Hozzátette, hogy a brit kormánynak "remekül kiépített" csatornái vannak a leendő elnök környezetével, amit az is bizonyít, hogy Trump már találkozóra is hívta May-t, még a beiktatási ceremóniája előtti időpontra.

A szóvivő azt is gúnyosan megjegyezte:

"nem rémlik, hogy egy harmadik fél is lenne (a Trumppal való) kapcsolatunkban".