Mégse lesz béke Líbiában?

Meglepetésre elutasították az országban működő két rivális parlament vezetői a líbiai válság megoldására az ENSZ égisze alatt kidolgozott béketervet, amelyet egy korábbi megállapodás szerint szerdán kellene aláírniuk a szembenálló feleknek. Az ENSZ egyik szóvivője szerint az egyezség aláírását "logisztikai problémák miatt" egy nappal elhalasztották.

A Reuters brit hírügynökség szerdai jelentése szerint a kelet-líbiai Tobrukban működő, nemzetközileg elismert parlament, illetve a tripoli székhelyű, iszlamisták irányítása alatt álló Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) vezetői keddi találkozójukon döntöttek a paktum elutasításáról. Azzal érveltek, hogy a béketervet külföldi hatalmak erőszakolták rá Líbiára, és ehelyett egy saját megállapodást akarnak kidolgozni.

A líbiai válságban szembenálló felek egy éven át tartó egyeztetések után októberben egyeztek bele, hogy megállapodást írjanak alá nemzeti egységkormány felállításáról, és a békefolyamat elveit lefektető dokumentumot december elején szignálták is. Néhány nappal később Martin Kobler, a világszervezet líbiai különmegbízottja bejelentette, hogy a két parlament képviselői aláírtak egy nyilatkozatot az átmeneti elnök és helyettese megválasztásának menetéről. Ezeket a megállapodásokat kellene véglegesíteniük a feleknek szerdán a tervek szerint

Azonban a tobruki parlament elnöke a keddi találkozó után közölte: "Tudatjuk a világgal, hogy képesek vagyunk megoldani saját problémáinkat. Kétségtelen, hogy szükségünk van segítségre a nemzetközi közösségtől, de elutasítjuk a külső nyomást. Senki sem gyakorolhat nyomást rám, és nem fogom meggondolni magam."

A rivális CGN vezetője pedig azt mondta, hajlandó megfontolni az ENSZ égisze alatt kidolgozott egyezség egyes rendelkezéseit, de úgy fogalmazott, hogy a paktum csak egy lépés a líbiai konszenzus irányába.

A bejelentés meglepő fordulatot jelent, miután az előző hét végén Rómában a két rivális parlament képviselőinek részvételével megrendezett Líbia-konferencián nemzetközi vezetők még biztosra vették a megállapodás megkötését, Martin Kobler pedig az ország stabilizálódásának kezdetéről beszélt.

Az ENSZ egyik szóvivője szerdán azt közölte, hogy a békemegállapodás megkötését "logisztikai problémák" miatt csütörtökre halasztották. Ezt megerősítették név nélkül nyilatkozó tisztségviselők Marokkóban, ahol az eredeti tervek szerint sor kerülne az aláírásra.

Líbiában Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011-es bukása után alakultak ki kaotikus állapotok. Azóta több fegyveres csoport küzd az ország ellenőrzéséért, és Líbia egy kisebb részén megvetette a lábát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is.
 

Forrás
MTI