2016. 08. 09. 08:51
MTI

Megsértődött, másodvonalbeli republikánusok mentek neki Trumpnak

Ötven republikánus volt tisztségviselő nyílt levelet tett közzé a The New York Times című lapban azt állítva, hogy Donald Trump elnöksége kockázatot jelentene az amerikai nemzetbiztonságra. Az aláírók közül sokan részt vettek az iraki háború után kialakult helyzet „menedzselésében”, ezért nehezen nyelik le, hogy Donald Trump a kampány folyamán többször is katasztrofálisnak nevezte a beavatkozást. 

Az Egyesült Államok ötven ismert republikánus külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértője – köztük George W. Bush kormányzatának néhány tagja – tette közzé a levelet a lap hasábjain. Donald Trump

a leggondatlanabb elnök lenne az amerikai történelemben

- állítják az aláírók. Leszögezik, hogy egyikük sem szavaz majd Donald Trumpra, jóllehet a levélben azt is megjegyzik, hogy sok amerikainak van kétsége Hillary Clintont illetően, mint ahogyan sokuknak közülük is. A levelet aláírta többek között Michael Hayden, a CIA és az NSA korábbi igazgatója volt; John Negroponte, aki hírszerzési igazgató volt, majd 2007-ben helyettes külügyminiszter lett, Robert Zoellick; a Világbank volt elnöke, Robert Blackwill és James Jeffrey, George W. Bush elnök Nemzetbiztonsági Tanácsának két stratégája. 

Az aláírók közül ugyanakkor hiányoznak tekintélyes, "első vonalbeli" republikánus politikusok, az elmúlt évek legbefolyásosabb külügyminiszterei. Így például Henry Kissinger, George Shultz, James Baker, Colin Powell és Condoleezza Rice sem adta nevét a nyílt levélhez.

Nem mellesleg az aláírók közül sokan aktívan részt vettek az iraki háború tervének kidolgozásában, majd a háború után kialakult helyzet "menedzselésében".

Az iraki háborút Donald Trump a kampány folyamán többször is

katasztrofálisnak

minősítette. Trump többször is hangoztatta, hogy szinte minden területen véget akar vetni a republikánusok eddigi külpolitikai irányvonalának. Az aláírok tehát személyes önérzetükben is meg lettek sértve.