2014. 08. 26. 07:05

Megújul a Nimród-hegy

A Nimród-hegy hatalmas szobrai már 1987-ben felkerültek az UNESCO Világörökségi listájára. A különleges alkotások kétezer éve állnak a szabadban. Egy új terv szerint hamarosan múzeum épül feléjük, hogy megvédje a csodás alkotásokat a természeti eróziók ellen.

Nagyszabású terv

A közel 30 ezer négyzetméterre tervezett múzeum nemcsak a szobrok védelmére épül, hanem célja, hogy bemutassa a helyi régészeti leleteket a bronzkortól az Oszmán-kor végéig. Ezen kívül helyet kap majd egy konferencia terem, könyvtár, és egyéb közösségi helyiségek.

A Nimród-hegy a Taurus-hegység keleti részén található 2206 méter magasságban. A hegy állítólag onnan kapta a nevét, hogy a közelben, a mai Urfa város közelében az ókor egyik leghatalmasabb királya, Nimród két hatalmas oszlopot emelt, hogy elképessze ellenfeleit.

Pártus vagy római?

A hegyre a monumentális emlékművet Antiochus király (Kr. e. 70-38) emeltette, Commagene ura, aki ott alussza örök álmát és a hatalmas kőszobrok az ő nyugalmát védelmezik. Régen az uralkodót a történészek hol örménynek, hol Nagy Sándor utódjának, Szeleukidának emlegették, ma már inkább az uralkodóház pártus és római kapcsolatait kutatják.

Maga az uralkodó feliratában a görögök és a rómaiak barátjának jellemezte magát, de nyugodtan kiegészíthetjük a jelzőt a pártusokkal, ugyanis Commagane ütköző állam volt a rómaiak és a pártusok között. A mai Törökország keleti felét a Kr. e. 2. század végétől a pártusok uralták, akik a Kr. e. 2. századtól megszerezték maguknak Nagy Sándor egykori birodalmának mezopotámiai részét és erőteljesen terjeszkedtek nyugati irányba.

Kevert stílus

A hegyen álló szobrokról a művészettörténészek azt állították, hogy görög stílusúak, ma már inkább elismerik, hogy abban jelen van a pártus művészet is. A szobrok hol görög, hol szkíta-pártus öltözetben díszelegnek és maguknak az alkotásoknak is kettős, görög és pártus neve van.

OB

alfahir.hu