2014. 12. 03. 21:03

Mehet a "kártérítés" a bisznisszektáknak

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletének megfelelően a kormány megindította az egyeztetést az egyházi törvény miatt kártérítési igénnyel fellépő kérelmezőkkel.

A kérelmezők az egyeztetésen tájékoztatták "kártérítési igényeikről" a minisztérium képviselőit - írták.

Az EJEB szeptember 9-én utasította el a magyar kormány fellebbezését a magyar egyházügyi törvényt elmarasztaló április 8-i ítélete ellen, ekkor vált jogerőssé az első fokon hozott ítélet.

A strasbourgi bírák azt mondták ki az első fokú ítéletben, hogy a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadsága tekintetében sérült a magyar államot beperlő vallási "közösségek" gyülekezési és egyesülési szabadsága azáltal, hogy az új egyházjogi törvény megfosztotta őket egyházi státusuktól. Magyarországnak az ilyen törvényi szabályozás helyett lett volna más lehetősége is a bizniszegyházak kiszűrésére - szögezték le.

Az elsőfokú ítélet azt is kimondta, hogy az egyházaknak "kártérítés" jár, de ennek mértékéről a kormánynak és a panaszosoknak (pénzéhes szektáknak) kell megegyezniük az ítélet véglegessé válása után. Az ítélet nem határozott a kisegyházaknak járó kártérítés mértékéről. Azt mondta ki, hogy öt panaszos esetében a jogsértés kimondása megfelelő elégtételt jelent. A további követeléseket illetően a felek hat hónapot kaptak arra, hogy ezekben megegyezzenek. Ha ez nem sikerül, akkor a bíróságnak kell megállapítania a kártérítési összeget.

Igényük pedig lesz...

MTI nyomán - alfahir.hu