Melyik fideszes keresett tavaly 489 millió 300 ezer forintot?

sA Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén is közzétette a 2012-es jövedelmekből felajánlott 1 százalékokat tartalmazó adatbázist. Portálunk érdekességekre is bukkant.

Az nem meglepő, hogy a lista szerint (mely xls vagy pdf formátumban innen tölthető le) mind a felajánlás összegét, mind a felajánlók számát tekintve az élen a Magyar Katolikus Egyház áll. 656 ezer hívő összesen 2 és fél milliárd forintot szán egyháza hitéleti tevékenységének, szociális szolgálatok ellátásának támogatására. Második helyen a Nemzeti Tehetség Program elnevezésű kiemelt költségvetési előirányzat „végzett” (amennyiben valaki nem egyháznak kívánja adna az úgynevezett „első” 1 százalékot, akkor ezt jelölheti meg), 350 ezer adózó összesen 1 milliárd 381 millió forint adóját szánja erre a célra. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a Magyarországi Református Egyház található, 232 ezer adózó hívő 902 millió forinttal támogatja őket.

A legnépszerűbb civil szervezet idén is a Gyermekrák Alapítvány lett. 64 ezer felajánló 219 millió forint befizetett adóját szánja az alapítvány céljaira. A beteg gyermekek támogatása egyébként is népszerű a felajánlók körében, hiszen a Gyermekrák Alapítványt a Heim Pál Gyermekkórházat fenntartó alapítvány (27 ezer adózó és 115 millió forint), majd az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány (26 ezer fő 90 millió adóforintja) követi.

A lista végén olyan egyesületek, és alapítványok is találhatók, ahol mindössze egyetlen felajánló van. Százkét adóforintra számíthat egy személytől a Vas Megyei Nők Egyesülete, ez éves szinten 64 ezer forint jövedelem adójának az egy százaléka. Hasonlóan „vaskos” összegre számíthat egy-egy felajánlótól a pécsi Gyalogút Alapítvány (104 forint) és a szatymazi Közművelődési és Családsegítő Egyesület (107 forint). Kettő felajánlótól fog kapni összesen 106 forintot a kaposvári Gépész Sport Alapítvány.

Szintén egy személy ajánlotta fel személyi jövedelemadójának egy százalékát a Fidesz-közeli szervezetként ismert Századvég Politikai Iskola Alapítvány részére. Ám ebből az egy felajánlásból a Lánczi András vezette csapat 993 ezer 212 forintot kaszálhat. Ami azt jelenti, hogy az egy szem adófizető 2012-ben megszerzett 489 millió 300 ezer forint jövedelméből ajánlotta fel az adó 1 százalékát a Fideszhez közel álló alapítványnak.

alfahir.hu