2015. 02. 22. 17:26
MTI

Merénylet Harkivban

Harkiv városában pokolgépet robbantottak a Majdan első évfordulójára emlékező felvonulásra összegyűltek között, ez halálos áldozatokat is követelt.

Az előzetes adatok szerint a merényletben egy ismert "Jevromajdan-aktivista" és egy rendőr alezredes vesztette életét, továbbá megsérült öt rendőr és négy civil. Helyi beszámolók szerint a tüntetők a harkivi sportközpont mellett gyülekeztek, hogy onnan a város központjába vonuljanak, ekkor történt a detonáció.
 
Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője sajtószolgálatán keresztül kijelentette, hogy távirányítású robbanószerkezet lépett működésbe. Közölte, hogy a merénylet miatt az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) a belügyminisztériummal együtt terrorellenes műveletbe kezdett a kelet-ukrajnai megyeközpontban. Négy személyt már őrizetbe is vettek a merényletben való részvételük gyanújával és lefoglaltak tőlük egy gránátvetőt is. Turcsinov az SZBU-tól kapott információra hivatkozva közölte, hogy az őrizetbe vettek az oroszországi Belgorodban vettek részt kiképzésen. 
 
Harkiv megye határos a harcok sújtotta Donyeck és Luhanszk megyékkel. Az orosz felkelők korábban oda is megpróbálták kiterjeszteni befolyásukat, de a megye és Harkiv városának vezetése, valamint az ott élők ellenállása miatt nem tudták megvetni a lábukat. Több robbantásos merénylet is történt viszont a tavaly tavasszal kezdődött kelet-ukrajnai szeparatista zavargások óta Harkiv megyében.