2016. 12. 31. 09:07
MTI nyomán

Merkel: együtt erősebbek vagyunk a terrorizmusnál

Az óév a nehéz próbatételek éve volt, de Németország és a németek ereje okot ad a bizakodásra - mondta Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőjében, amelyet szombat este sugároz majd az ARD országos közszolgálati televízió.

Angela Merkel a kancellári hivatal által előzetesen ismertetett beszédben kiemelte: kétségtelen, hogy a legnagyobb próbatétel az iszlamista terror volt, amelynek célkeresztjében ugyan a németek is ott vannak már sok éve, az idén viszont Németország "kellős közepén" is támadott, a nyáron Würzburgban és Ansbachban, néhány napja pedig Berlin központjában, a Vilmos császár-emléktemplomnál.

Keserű és visszataszító

A kancellár aláhúzta: "különösen keserű és visszataszító", ha olyan emberek hajtanak végre terrormerényletet, akik azt állították, hogy védelmet keresnek Németországban, hiszen így megtapasztalták az ország segítőkészségét, amelyből tetteikkel gúnyt űznek, és megcsúfolják mindazokat is, akik valóban védelemre szorulnak.

Azonban a halottak és sebesültek iránti részvét és gyász közepette bizakodásra ad okot mindaz, amit éppen ezekben a nehéz napokban érezni lehet Berlinben és sok más német városban:

"a vigasztalás, amelyet adunk és kaphatunk, és a szilárd határozottság, amellyel szembehelyezzük a humanitást és az összetartást a terroristák gyűlölettel teli világával"

- mondta Angela Merkel.

Nem a terroristák határozzák meg, "hogyan élünk és hogyan akarunk élni". "Szabadok vagyunk, humánusak és nyitottak" - hangoztatta a német kancellár.

Ez az hozzáállás például a szétbombázott szíriai Aleppóról készült képeket látva azt is jelenti, hogy "fontos és helyes" volt, hogy Németország az óévben is segített a védelmére szorulóknak "a megkapaszkodásban és a beilleszkedésben", és ez a hozzáállás tükröződik "demokráciánkban, jogállamunkban, értékeinkben" is - tette hozzá.

Erősebbek, mint a terroristák

Ez mind együtt alkotja az "ellenmodellt" a terrorizmus, a gyűlölet világával szemben, és erősebb is lesz, mint a terrorizmus, mert "mi együtt erősebbek vagyunk" és "a mi államunk az erősebb" - mondta Angela Merkel.

Mint mondta, az állam mindent megtesz polgárai biztonságáért és szabadságáért, és "ez a munka soha nem ér véget". A biztonsági szervek támogatása az idén is emelkedett, és a szövetségi kormány 2017-ben is a lehető leggyorsabban végrehajtja a biztonság és a szabadság megőrzéséhez szükséges valamennyi politikai vagy jogszabályi változtatást.

Nincs nemzeti út

A kancellár arról is szólt, hogy 2016 sokak számára a sarkaiból kifordult világ és a biztosnak hitt vívmányok megkérdőjelezésének éve volt. Megkérdőjeleződött például az Európai Unió és a parlamenti demokrácia, amelyről azt mondják, hogy már nem a polgárok közösségét szolgálja, hanem csak egy szűk csoport érdekét.

Mindez azonban tévedés, "megannyi torzkép" - mondta.

Az EU valóban lassú és körülményes, egyik tagjának kiválása pedig mély érvágás, és az is igaz, hogy arra kellene összepontosítania, amire jobban alkalmas, mint a nemzetállam. Azonban a németeknek soha nem szabad ámítaniuk magukat azzal, hogy "a boldog jövőt a nemzeti külön út" jelenti.

Ahol Európa egésze kerül kihívás elé - mint a globális verseny, a külső határok védelme vagy a migráció ügyében -, ott közös választ kell adni, "mindegy, mennyire fáradságos és nehéz", és a németeknek elemi érdekük, hogy "vezető szerepet töltsenek be" ebben - mondta a német kancellár.