2014. 12. 22. 09:26

Messzire vezetnek a húsos áfacsalás szálai

Húsnagykereskedő cégek csalhattak el több milliárd forintnyi áfát a gyanú szerint, a cégháló egyik vállalkozása a CBA-ba szállít, a másik pedig hűtőházakba, ahonnan pedig éttermekbe, közétkeztetésbe kerül az áru - írja a hvg.hu.

Volt olyan cégvezető, aki inkább azt javasolta a hvg újságíróinak, hogy ne nagyon kutakodjon ebben az ügyben. Az adóhatóság eljárása is furcsa kissé, ugyanis míg egyes cégvezetőket előzetesbe vágtak, és a jelek szerint bent fognak karácsonyozni, addig mások szabadon elsétálhattak. Az egyik a botrányba keveredett cég a CBA beszállítója, míg egy másik melegkonyhákat lát el hússal.

Több mint két hete kezdődött a NAV húsnagykereskedők ellen indított akciója Budapesten, ennek keretében bevitték a cég vezetőit. A hvg úgy tudja, hogy az akció legalább öt, a hálózatban kulcsszerepet játszó vállalkozást érintett, valamint a velük kapcsolatban álló, valós gazdasági tevékenységet nem végző stróman cégeket, melyek a NAV gyanúja szerint közreműködtek abban, hogy a kulcsszerepet játszó cégek fiktív számlákkal minimalizálják az áfafizetési kötelezettségüket.

A hvg.hu azonban olyan dokumentumokhoz és információkhoz jutott, amelyek elvezettek két olyan céghez is, melyek esetleges érintettsége az áfacsalási ügyben kellemetlen lehet a kormányzatnak, illetve egyes jobboldali érdekköröknek. Ezek után még érdekesebb, hogy egyes cégvezetők miért úszták meg az előzetes letartóztatást.

Az akció után a piacon elterjedt a hír, hogy az egyik cég, amelynek az ügyvezetőjét bevitték, a Pagony Meat Kft. Ez a cég a nagyobb CBA-üzletek egyik beszállítója. A lap ezzel kapcsolatban megkereste a CBA-t, és a cég válaszából kiderült, hogy a Pagony Meat valóban állandó beszállítója az üzletláncnak, a húsos vállalkozással keretszerződésük van. A CBA kommunikációs igazgatója válaszában sietett leszögezni azt is, hogy a cégnyilvántartás szerint a vállalkozás törvényesen működik, és nincs ellene folyó végrehajtási vagy felszámolási eljárás.

A Pagony Meat 2006 óta működik, árbevétele az utóbbi években a cégadatbázisban fellelhető számok szerint fokozatosan emelkedett, 2012-ben 2,6 milliárd, tavaly pedig már 3,1 milliárd forint volt. Ehhez képest a céges beszámolókban elkönyvelt üzemi eredménye elhanyagolható, mindössze a bevétel 1 százalékát tette ki, azaz 30 millió forint volt. A hvg úgy tudja: Pagonynak a CBA nem egyszerűen az egyik vevője volt, hanem a legfontosabb.

A lap munkatársai kimentek a Pagony telephelyére, de a meglehetősen lepukkant üzem nem működött. Számláit a NAV zárolta, így egyetlen partnerének sem tud jelenleg fizetni. A Pagony láthatóan egy kis helyiségben végezte eddigi tevékenységét, egy kívülről nézve eléggé lerongyolódott telephelyen, ahol sok más cég raktára és üzeme is található. Bizarr módon a húsüzem bejáratától alig 20 méterre egy mobil WC-bérbeadással és hulladékkezeléssel foglalkozó társaság működik, a kibelezett autók és hulladékkal teli konténerek mind ott sorakoznak a közvetlen közelben.

alfahir.hu