2014. 07. 21. 16:00

Mi lesz veled, Magyar Sziget?

Visszatérünk az eredetekhez - nyilatkozta portálunknak Zagyva György Gyula, akivel az idei Magyar Szigetről beszélgettünk. Az elmúlt hónapok során kérdéses volt, hogy megrendezik-e a nemzeti oldal legnagyobb fesztiválját és találkozóhelyét, de most már biztos, hogy lesz. Azonban jelentős változásokkal.

- Sok helyen azt lehetett hallani, hogy nem lesz Magyar Sziget idén. Aztán most a Magyar Sziget Facebook oldalán mégis az olvasható, hogy lesz. Meghajoltatok a közönség akaratának?
- Nem, csak nem tudtuk elengedni. Őszintén szólva, volt arról szó, hogy a XIII. után befejezzük, és nagyon sokat beszélgettünk arról, hogy mi legyen. Valójában azonban annyira hozzánk nőtt, hogy nem tudtuk elengedni. Ugyanakkor abban a formájában, ahogy az az utóbbi években volt, már nem szerettük volna tovább folytatni. Betöltötte a küldetését.

- Mi volt a küldetése?
- A tabudöntögetés, a nemzeti oldal "szubkultúrájának" a megteremtése, egy nagy nemzeti találkozóhely, ahol a saját szabályaink, a saját kultúránk, világnézetünk vesz körül minket. Ezt a küldetését úgy érzem, betöltötte. Ahogy pedig a nemzeti oldal változik, úgy kell változni a Magyar Szigetnek is, és ezért tettük meg azt a sokak, de még talán magunk számára is meglepő lépést, hogy a tizenharmadiknál befejezzük, majd visszatérünk az eredetekhez, mondhatni újrakezdjük a Magyar Szigetet. Tehát a XIII. után ez lesz az Első Magyar Sziget.

- Azt mondtad, hogy megváltozott a nemzeti oldal, ezt úgy értetted, hogy kitört volna a szubkultúrából?
- Van egy ilyen része is, de az idei Magyar Sziget pontosan ennek az ellenkezője lesz, ugyanis ezúttal egy nagyon szűk bajtársi találkozó várható. Úgy gondolom, hogy most azok jöjjenek el, akik a nemzeti oldalt egy bajtársi közösségnek fogják fel. Ettől függetlenül a kérdésedre válaszolva, a nemzeti oldal kezd kitörni a szubkultúrából, ami amúgy sokaknak a baja itt is, ott is. A különböző hatásaink már kezdik elérni a társadalom szinte teljes egészét. Azokat, amik 10-15 évvel ezelőtt csak a legszűkebb szubkultúrában voltak beszédtémák, most szépen lassan átvisszük a társadalomba. Elég akár csak Toroczkai László ásotthalmi polgármesterségére gondolni. Senki nem állíthatja, hogy ő nem az egyik legradikálisabban gondolkodó magyar az országban, és most 4000 embert vezet. Pedig úgy látom, nem nagyon hajol meg a liberális és polkorrekt akaratnak...

- Ha egy szubkultúra kezdi kinőni a kereteit, akkor valójában két út állhat előtte. Vagy a társadalom kezdi átvenni a szubkultúra értékrendjét, vagy pedig felhígul. Te melyiket látod reálisnak?
- Ideális esetben annak kellene fennállnia, és szerintem ebbe az irányba tartunk, hogy a szubkultúrának azok az emberei, akik ezt tényleg komolyan gondolják, kezdenek hatással lenni a társadalomra. A közösség megmarad egy összetartó erőnek, de kezd hatásokat gyakorolni. Szerintem efelé tartunk, és ezzel fogjuk elérni azokat a célokat, amiket kitűztünk magunk elé 15-20 évvel ezelőtt.

- Mik ezek a célok?
- Nagyon röviden az, hogy Magyarországon azokat az alapelveket érvényesítsük, amelyekben mi hiszünk.

- Visszatérve a Magyar Szigetre, aki eddig látogatta a fesztivált, az most milyen változásokat fog tapasztalni?
- Aki a legelsőn is ott volt, az semmilyet. Aki csak az elmúlt években látogatta, az sok mindent. Nekünk most az a célunk, hogy az a sokak által emlegetett hangulat uralkodjon, ami a kezdeti időket jellemezte. Most ezt fogjuk újra visszahozni azzal, hogy újrakezdjük a fesztivált, bár nyilván nem 70 fő részvételével, ahogy akkor. Ilyet még szerintem senki nem csinált előttünk, de végülis mindig mi tapostuk az ösvényt, így nem félek ettől. Megint elkezdjük a tábortűztől, aztán persze lehet, hogy tizenhárom, vagy akár három-négy év múlva ismét egy nagy létszámú fesztivál lesz belőle. A programokra visszatérve, esténként a tábortűz mellett fogunk ülni, nem lesznek nagy koncertek, csak akusztikus produkciók a Palmettától a Vérszerződésig. Lesznek előadások is, például Z. Kárpát Dániel, Toroczkai László, Orosz Mihály Zoltán és még sokan mások, de közvetlenebb formában, mint eddig. Lesz íjászat és számos ismert időtöltési lehetőség is. Valójában azonban ahogy kezdetben, úgy ezúttal sem a programok a legfontosabbak, bár nyilván sok egyedülálló produkció lesz.

- A Magyar Szigetnek a kezdetek óta védjegye a Csattogó-völgy, de ezúttal új helyszínen lesz. Mit lehet erről tudni?
- Verőce helyett ezúttal Velence lesz, a Drótszamár kemping lesz az otthona a fesztiválnak. Ennek vannak technikai okai is, hiszen például a korábbi helyszínt egy jóval kisebb létszámú rendezvénnyel nem tudtuk volna megoldani. Egyébként a belépőjegyek is igazodnak majd a változáshoz, például a napijegy 1300 Ft lesz, a háromnapos pedig 3000 Ft-ba kerül majd mindösszesen.

- Végezetül, idén is számítotok-e a Magyar Szigeten jellemző családos, gyerekekkel érkező résztvevőkre?
- Sokan azt mondták, hogy az első hat Magyar Szigeten volt igazán sok család, és később már a kifejezetten csak a koncertekre érkező tömegek miatt ez nem annyira tűnt fel, pedig akkor sem csökkent a számuk. Úgy gondolom, hogy ezúttal ismét látványosabb lesz a családok és gyerekek részvétele, ami külön öröm számomra, hiszen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomban évek óta nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlásra.

alfahir.hu