Mily meglepő: Kövér szerint nagyon jók a magyar-cseh kapcsolatok

Nagyon jók a magyar-cseh kapcsolatok, így a kétoldalú tárgyalásokon nem is igen lehet felvetni olyan problémát, amely kizárólag kétoldalú lenne és ne érintené a visegrádi országcsoport (V4) többi tagállamát is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hivatalos prágai tárgyalásait követően csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva. Nyilván a máig érvényben lévő Benes-dekrétumok nem olyan igazlamas tereferélni való, és nem érint más V4-tagot. Ja, de.

Kövér László szerdán a Prága melletti Stirínben részt vett a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - parlamenti elnökeinek találkozóján, majd kétoldalú hivatalos tárgyalásokat folytatott Jan Hamácekkel, a cseh képviselőház elnökével, Milan Stecchel, a szenátus elnökével és Bohuslav Sobotka miniszterelnökkel.

"Nagyon mit megbeszélni, problémás témát felvetni kétoldalú tárgyalásokon cseh kollégákkal nemigen van. És ez a helyzet a lengyelekkel is"

- jegyezte meg a házelnök (úgy véljük, itt nem a témahiánnyal van a gond, hanem a mersszel; mi azért szívesen fölvetnénk egy-két dolgot a cseh "kollégáknak"... - a szerk.).

Szlovákiával kapcsolatban kifejtette:

"Ami a pragmatikus ügyeket illeti, Szlovákiával is nagyon jól alakultak a kapcsolataink az elmúlt esztendőkben. Éppen most állt fel az új szlovák kormány, igaz egy különös összetételben, de bízunk abban, hogy kapcsolatainkban semmilyen változás nem következik be, legfeljebb pozitív irányban."

(Nyelvtörvény. Állampolgársági törvény. Arra az esetre, ha a dekrétumok nem nyújtanának kellő beszédtémát. - a szerk.)

A V4-ek körében gyakorlatilag teljes az összhang az időszerű és az egész Európát érintő migránskérdésben is - jelentette ki Kövér László. Úgy vélte, jó lenne, ha Csehország is csatlakozna a kvóták ügyében Magyarország és Szlovákia által elindított perhez az Európai Bíróságon, de erre most nem lát sok esélyt. Szerinte a cseh kormány most arra összpontosít, hogy kivédje az állandó kötelező kvóták rendszerének a bevezetését.

Az Országgyűlés elnöke szerint a Brexit témája, tehát Nagy-Britannia esetleges kiválása az Európai Unióból, sem a V4-es, sem a kétoldalú találkozókon nem merült fel.

"Mi (Magyarország) mindenképpen abban vagyunk érdekeltek, hogy a britek maradjanak az Európai Unió tagjai"

- szögezte le a magyar parlament elnöke.

Kövér László, aki még szerda délután leleplezte II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem felújított prágai emléktábláját és találkozott a csehországi magyarok képviselőivel, úgy vélekedett: hivatalos külföldi látogatásakor minden vezető magyar politikusnak fontos találkoznia az adott országban élő magyarok képviselőivel, hogy közvetíthesse számukra az anyaország üzenetét (ami nagyjából így foglalható össze: "le vagytok ejtve" - a szerk.).

Forrás
MTI nyomán