2014. 03. 09. 19:09

Minden pártnak ki kellene állnia a székely autonómiáért

A Jobbik Erdélyben is a magyarság érdekeit tartja elsődlegesnek. Vona Gábor szerint minden pártnak a székely autonómiáért történő kiállásra kellene biztatnia híveit.

fhA székelyudvarhelyi Jobbik irodában tájékoztatta a sajtó képviselőit programjukról Vona Gábor, a párt miniszterelnök-jelöltje. Kisgyörgy Levente marosszéki Jobbik vezető a sajtótájékoztatón elmondta, azért lépett be a Jobbikba, mert ez a párt nemcsak szavazatokban, hanem elsősorban nemzetben gondolkodik. Igaz ez a teljes magyarságra nézve a Kárpát-medencében.

Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője rendhagyónak és történelminek nevezte, hogy a székelyudvarhelyi Jobbik irodában tart sajtótájékoztatót. "Mi Erdélybe hazajárunk, az itt élők és a Kárpát-medencében élő magyarság sorsa a legfontosabb számunkra. Szerte a magyarok lakta területeken tartunk lakossági fórumokat, amelyek célja, hogy bemutassuk programunkat" - jelentette ki a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének vezetője. Mint mondta, határon túli jelöltek is indulnak az áprilisi választáson a Jobbik színeiben.

A Kimondjuk megoldjuk választási programjukról szólva kiemelte a nemzetpolitikai részének három legfontosabb pontját.

A magyar érdekeket képviselő külhoni politika, amely a magyarság érdekeit tartjafontosnak mindenek felett. A támogatáspolitika, amelynek legfőbb célja, hogy támogassa a külhoni magyar oktatási intézmények megmaradását. A magyar törekvéseket és tehetségeket céljaik elérésében. Ennek érdekében a Jobbik a magyar költségvetés egy ezrelékét, amelyet jelenleg a külhoniak támogatására fordítanak ötszörösére emelné. Munkahelyteremtés, amelynek nyomán gazdaságfejlesztő, munkahelyteremtő programok indulnának. Magyar befektetőket hoznának a magyarok lakta területekre. Székhelyüket magyarok lakta városokba helyeznék, hogy adójukkal ezeket a településeket támogassa.

lé

A sajtótájékoztatót követően Vona Gábor, Szávay István és Kisgyörgy Levente lakossági fórumot tartott Székelyudvarhelyen

Vona Gábor nagyszerű érzésnek nevezte, hogy Székelyudvarhelyen egy Jobbik irodában tarthat sajtótájékoztatót.

"Extrém sport Szekelyföldön is jobbikosnak lenni, de csak így lehet az igazságért kiállni. Minden tiszteletem és elismerésem azoknak, akik segítik és támogatják céljainkat. Mi nem kívánunk az erdélyi magyar pártokkal konkurálni. Ránk úgy tekintsenek mint egy biztos pontra, ha a magyarság ügyéért ki kell állni" - jelentette ki a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. Közölte, azért vannak Erdélyben, mert itt a helyük. Renszeresen járnak a jobbikosok EMI táborba, rendszeresen járnak Erdélybe magyar célokat támogatni, vagy csak találkozni az itt élőkkel.

lk"Sokszor kérdésként merül fel, hogy miért kampányolunk az elszakított területeken. Egyrészt, mert április 6-án választások lesznek, másrészt mert nekümk van programunk. A Fidesz és az MSZP egy hónappal a választások előtt ugyanis még mindig nem tette le a sajátját az asztalra". -szögezte le Vona Gábor. Mint mondta, ahogy ott volt Kézdivásárhelyen a székely autonómiáért tartott rendezvényen, úgy ott lesz Marosvásárhelyen, az autonómia követeléséért induló menetben. "Nekünk nem azért fontosak a székelyek, mert szavazók, hanem azért, mert magyar emberek. Szavazzanak bármely pártra, minket a sorsuk érdekel nem a pártszimpátiájuk. Nemzetpolitikában a motor szerepét kívánjuk betölteni. Sokszor mondják, hogy felelőtlenek vagyunk, ezt visszautasítom. Pláne, ha azt próbálják bizonygatni, hogy a gyáva nemzetpolitika folytatása a felelős politikai hozzáállás". -tette hozzá a Jobbik elnöke.

vbKérdésre válaszolva nem kívánt reagálni Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács vezetőjének kijelentésére, miszerint nem örül, hogy a Jobbik politikusai részt vesznek a rendezvényen. Vona Gábor közölte, pártzászlók nélkül magyar emberekként vonulnak a székely autonómiaért. Véleménye szerint minden pártnak arra kellene buzdítania a szavazóit, szimpatizánsait, hogy vegyenek részt a marosvásárhelyi meneten, álljanak ki a székely autonómiáért.

Argo - alfahir.hu