Mindenki mást mond a manhattani robbantásról

New York amerikai állam kormányzója, Andrew Cuomo szerint terrorcselekmény volt a szombat esti robbantás Manhattan egyik előkelő kerületében.

A New York-i robbantás egyértelműen terrorakció volt, de az eset "nem kötődik a nemzetközi terrorizmushoz". "Nem találtunk semmiféle kapcsolatot az Iszlám Állammal vagy másokkal" - tette hozzá a kormányzó, de megjegyezte, hogy mindezt a nyomozás jelenlegi, kezdeti szakaszának megállapításai alapján mondja.

Bill DeBlasio, New York polgármestere és James O,Neill rendőrfőnök óvatosabban fogalmazott nyilatkozataiban, és nem használta a terrorizmus szót.

Azt tudjuk, hogy bomba volt, ez egyértelmű. De még fel kell deríteni, mi állt a robbantás mögött: személyes motiváció, politikai ok vagy más, ezt még nem tudjuk - mondta a polgármester.

O,Neill felhívta a figyelmet arra, hogy eddig senki - sem egyén, sem csoport - nem jelentkezett a manhattani robbantás elkövetőjeként. A hatóságok az utcai videofelvételeket vizsgálják át, és szemtanúkat keresnek.

A robbanás 29 embert sebesített meg, de vasárnap délre mindannyiukat hazaengedték a kórházból. A városban eleve megerősítették a rendőrséget, mert hétfőn kezdődik az ENSZ Közgyűlésének idei ülésszaka.

Forrás
MTI