2016. 12. 19. 11:34
MTI nyomán

Mindent tagad a dél-koreai Habony, aki miatt megbukott az elnök

Tagadta az ellene felhozott vádakat hétfőn, perének első bírósági tárgyalásán Csoj Szun Szil, a korrupciós botrányba keveredett és hatalmától ideiglenesen megfosztott dél-koreai elnöknek az ügyben főszerepet játszó barátnője és bizalmasa.

A csalással, zsarolással és hatalommal való visszaéléssel vádolt Csoj Szun Szil október vége óta először jelent meg a nyilvánosság előtt, mégpedig az ellene indított per első tárgyalásán. Parlamenti vizsgálóbizottság elé nem volt hajlandó állni, és a dél-koreai jogrend szerint választhatott, hogy esküdtszék vagy egy bírói tanács elé áll, ő az utóbbit választotta.

A vád szerint a 60 éves és Pak Gun Hje államfővel 40 éve baráti kapcsolatot ápoló Csoj beleszólt kormányzati és vezetői kinevezési kérdésekbe, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt, emellett jelentős összegeket sajtolt ki hazai nagyvállalatokból, s a pénzek két olyan alapítványhoz kerültek, amelyeket Csoj felügyelt, és amelyek az államfő politikai kezdeményezéseit szolgálták. A vád szerint 16 céget vett rá, hogy összesen 77,4 milliárd vont (19 milliárd forint) adományozzanak.

A perben az ügyészek tettestársként jelölték meg az elnököt, de ellene egyelőre nem lehet eljárást indítani. A parlament megszavazta a leváltására irányuló eljárás megindítását, de ezt az alkotmánybíróságnak még jóvá kell hagynia.