Mint egy szerelmes oroszlán - interjú Ózd polgármesterével

Ózdot egy huszonhét éves jobbikos fiatalember vezetheti az elkövetkező öt évben. A média túlnyomó részét csak a versei érdeklik, mi kíváncsiak vagyunk arra is, hogy valójában ki ő és milyen tervei vannak.

A vasárnapi önkormányzati választáson a Jobbik megerősítette második helyét a magyar politikai palettán, de több meglepetéssel is szolgált (összefoglalónk ide kattintva elérhető). A radikális párt megszerzett dunántúli településeket, egy kivételével megőrizte az összes eddigi bástyáját, egyedüliként növelte a megyei listákra leadott szavazatait, valamint megszerezte a 33 ezres Ózdot.

Ózdról már a XIII. századból is van írásos emlék, de igazi jelentőségét a vaskohászat beindításával érte el, majd a szocialista érában vált jelentős iparvárossá az észak-keleti régióban. A rendszerváltozás után leálltak vagy csökkentett kapacitással kezdtek működni a város nehézipari üzemei, aminek köszönhetően jelentősen megugrott a munkanélküliség száma. Ezrek hagyták el a várost, beszédes adat, hogy míg 1981-ben 48636-an lakták, addig 2000-ben már csak 38506-an, tavaly pedig már csak 34361-en. Ettől függetlenül továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megye második legnépesebb városa.

A város 2014-ben úgy döntött, hogy elég volt Fürjes Pálból (Fidesz-KDNP), és a jobbikos Janiczak Dávidot választja. A mindössze huszonhét éves fiatalember várhatóan az október 27-ei alakuló ülésen veheti át hivatalosan a város vezetését. Az eredmény kiderülése utáni néhány napban gyökeresen megváltozott az élete, szinte mindenhol róla cikkeznek, és sorban kérik interjúra tévéktől, rádióktól és újságoktól. Kérdéseinkre örömmel válaszolt, interjúnkat alább olvashatják.

 - Biztosan vannak, akik azt mondják, hogy huszonhét évesen még egy ilyen nagy, 33.000 fős város vezetése túl nagy kihívás. Úgy érzed készen állsz a feladatra?

 - Természetesen készen állok a feladatra, az elmúlt évek is megedzettek, hiszen a "partvonalon kívülről" is sokat küzdöttünk a városért. Gondolhatunk itt akár a 2013-ban sunyi módon Ózd városába tervezett romaközpontra, aminek megakadályozásában főszerepet vállaltunk, hiszen mi kezdeményeztük a népszavazás kapcsán az aláírásgyűjtést, és harminc nap alatt több, mint 8600 aláírást adtunk át a város vezetőségének a város lakóinak tiltakozását kifejezve. Ennek kapcsán akkor ők meg is rettentek, és visszavonták ezt a javaslatot (bár határidőn túl, így egy felesleges népszavazást meg kellett akkor tartani az ő hibájukból).

 - Szerinted minek köszönhető az, hogy az ózdi szavazók közül a legtöbben téged választottak?

 - Azért mert a városvezetés semmit nem csinált az elmúlt négy évben, nem váltották valóra azokat az ígéreteket, amiket az ózdiaknak tettek, nem történtek előrelépések a munkahelyek és a közbiztonság tekintetében. Az ózdiak félnek kimenni az utcákra, félnek a peremkerületekben kimenni a lakásaikból, és ez a helyzet tűrhetetlen. Egyetlen egy lépésük volt az elmúlt négy évben, ami említésre méltó, ez a romaközpont, amit ide akartak hozni a városba, és ami hatalmas tiltakozást váltott ki az ózdi emberekből. Ezen felül azért, mert felújítottak pár közintézményt európai uniós pályázatokból, nem kell fenntartanunk egy városvezetést hatalmas pénzekből, elég egy pályázatíró csapat. Tehát semmilyen előrelépés nem történt, és ezt érzi mindenki a városban, ezért szavaztak a változás mellett.

 - Azt olvashattuk, hogy korábban, 2007 és 2010 között a lengyel nemzetiségi önkormányzatban dolgoztál. Ezek szerint lengyel felmenőid is vannak?

 - Így van, édesapám lengyel. Ő a '80-as években jött Magyarországra, hiszen akkor teljesen fordított volt a helyzet, Magyarország volt az a gazdaságilag erős és stabil ország, ami még a környező országokból is várta a munkaerőt, így nagyon sok lengyel jött hazánkba dolgozni. Most pedig Lemngyelország erős gazdaságilag, mi pedig küzdünk a munkanélküliséggel, hiszen kiárusították az országunkat az elmúlt 24 évben, a piacunkat tönkretették, gyárainkat eladták, majd bezárták, és mindez Ózdra is rányomta a bélyegét.

 - A választások során minden párt arra buzdította a híveit, hogy ne csak a polgármesterjelöltekre, de a képviselőjelöltekre is szavazzanak, hiszen a város hatékony vezetéséhez nagy segítség, ha többségben vannak a városvezető párttársai a közgyűlésben. Ózdon ez a Jobbiknak nem jött össze (a közgyűlésben 8 fideszes, 5 jobbikos és egy MSZP-DK-s képviselő van), ez várhatóan mennyire nehezíti meg a munkádat, számítasz-e esetleg arra, hogy meg akarnak majd buktatni?

 - Mi mindig az ózdiakért és ózdért dolgoztunk, ezt várjuk el, és ezt várják el az ózdiak a Fidesz-KDNP-s többségtől is, hogy tegyék félre a pártpolitikát, mi is félretettük, hiszen a város jelenleg nem lehet politikai csatározások színhelye, mert olyan mély problémák vannak, amelyekre azonnali hathatóst választ kell adni. Bízunk benne, hogy félreteszik a pártpolitikai érdekeket, és csak a város érdekeit figyelembe véve fognak dolgozni. A jelenlegi Fidesz-támogatással bejutott képviselők között egyébként van olyan személy, akivel úgy gondoljuk, hogy konstruktívan együt lehet dolgozni, és akár egy alpolgármester is kikerülhet közülük.

 - A tegnapi sajtótájékoztatódon azt mondtad, hogy fél-egy éven belül érzékelhetően pozitív irányba fog változni a közbiztonság helyzete. Milyen konkrét lépéseket tervezel?

 - A közbiztonság megteremtésében mi a városőrségnek kívánjuk a legnagyobb feladatot adni, hiszen a rendőrség munkáját a jelen helyzetben segíteni kell. Egyedül úgy néz ki, hogy nem tudnak mindenhol ott lenni, és biztosítani egy folyamatos rendet és közbiztonságot, ezért a városőrség állományában változásokat kell eszközölnünk. Mi tudjuk, hogy minden ember értékes, csak a megfelelő helyen kell azt kamatoztatnia. Olyan emberekre kívánjuk bízni a városőrség feladatának ellátását, akik már a megjelenésükkel is tekintélyt parancsolnak a bűnözők szemében, és ezzel bűnmegelőzést tudnak folytatni. Ezen felül még számos eleme van a városőrség megreformálásának, így például eszközbővítés, képzett kutyák, lovak és quadok biztosítása. A munkát sötétedéskor kell, hogy megkezdjék a peremterületeken, egészen reggelig, valamint napközben is a lehetőségeknek megfelelően. Fontos az is, hogy a városőrök munkáját kontroll alatt tartsuk, figyelemmel kövessük, hogy megfelelő munkát végezzenek.

 - Legendásan jelentős lélekszámú cigány népesség él Ózdon, ennek ellenére tavaly sikerült megakadályoznia a Jobbiknak egy népszavazással, hogy megépüljön a cigánysátor. Hogyan próbálnál javítani a cigány-magyar együttélésen?

 - Meg kell találnunk elsőként azt a személyt a cigányság sorából, akinek tekintélye van a helyi cigányság körében, és aki a rend pártján áll, akivel sikerült elérni azt, hogy a cigányság nagy része is beálljon az építő emberek sorába. Mi építő és romboló embereket különböztetünk csak meg, de sajnos köztudomású, hogy a legtöbb romboló ember a cigányság köréből kerül ki, ami betudható egyrészt a politikának, másrészt pedig annak, hogy nincs köztük egy megfelelő vezető, aki tekintéllyel rendelkezne az ő szemükben. Mi elsősorban így szeretnénk segíteni az ő beilleszkedésüket.

 - Ózd jelentős iparváros volt, de a nehézipari termelés hanyatlásával tömegek maradtak munka nélkül, ezrek hagyták el a várost. Napjainkban mekkora a munkanélküliség, és milyen lehetőségeket tudnál teremteni a helyzet kezelésére?

 - Elsőként a mezőgazdaság beindításával fogunk kezdeni - természetesen a programpontjaink szervesen kötődnek egymáshoz, így talán nem is szerencsés az a kifejezés, hogy elsőként. Az tény, hogy a mezőgazdaság rengeteg képzetlen munkaerőt is tud alkalmazni közcélú foglalkoztatásban, később pedig akár főállásban is, ha piacot találunk a termékeinknek. Ekkor már ráépülhet a feldolgozóipar is a mezőgazdaságra. Természetesen mindeközben a helyi kkv-k támogatásásval képzeljük el a munkahelyteremtések fő támpontját. Valamint nem elhanyagolható az sem, hogy befektetőket keressünk, mert bár a prioritás mindig az, hogy a helyiek termetsenek munkahelyeket, emellett szükség lehet olyan befektetőkre is, akik nagyobb létszámban tudnak munkahelyeket nyújtani a városban.

 - Az általunk feltett kérdések helyett - ahogy elnéztük - a legtöbb helyen a verseiddel foglalkoztak inkább. Mit szólsz te ehhez, és várható-e, hogy további versekkel jelentkezel a jövőben?

 - A verseimet mindig ihletésre írom, ha van olyan érzelmi körülmény, ami megihlet, akkor általában jönnek a sorok maguktól, így ez a jövő kérdése, hogy fog-e még ilyen történni. Persze most jelenleg egyáltalán nem tudok mással foglalkozni, mint az előttem álló feladattal. Érdekes egyébként, hogy így felkapták ezt, valamint más, személyesebb témát, de nem hiszem, hogy egy úgymond "érző lélek" egy polgármesteri székben negatívként tüntethető fel, ennek negatív visszhangja lenne, úgyhogy én örülök annak, hogy megtalálták a verseimet.

 - Falus Ferenc, korábbi baloldali főpolgármester-jelölt önmagát egy lóhoz hasonlította, mert mint fogalmazott: „az egy nagyon strapabíró, nagyon kedves, nagyon unalmas, tulajdonképpen nem okos állat”, az őt váltó Bokros Lajos pedig egy majomhoz, mert többek közt szerinte az már "majdnem olyan okos, mint az ember". Te milyen állathoz hasonlítanád magad és miért?

 - Egy szerelmes oroszlánhoz, és egyrészt azért mert szerelmes vagyok többek közt Ózd városába, az ózdiakba, és szeretnék nekik szívből segíteni. Másrészt pedig az oroszlán szimbolizálja azt az erőt, kitartást és magabiztosságot, ami szintén jellemző kell legyen Ózd város polgármesterére.

alfahir.hu