2016. 12. 27. 19:26

Mire kötelez a miniszteri eskü? - Rogán Antaltól biztos nem tudjuk meg

2016. november 30-án, az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága előtti meghallgatásán Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter úgy nyilatkozott: a Miniszterelnöki Kabinetirodának egyetlenegy feladata van, győzelemre vezetni Orbán Viktort a 2018-as választásokon. A kijelentés okozott némi zavart az erőben, portálunk munkatársa megkérdezte erről Lázár Jánost, aki Rogánhoz irányított minket, az N1TV pedig országgyűlési képviselőket kérdezett a kijelentésről. A kamerák előtt többen is megpróbálták magyarázni a bizonyítványt. Senkinek sem sikerült.

Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke Rogán Antal miniszterhez fordult a kérdés tisztázása érdekében. A jobbikos honatya beadványában felidézte a 2015. október 19-én tett miniszteri eskü szövegét, amelyben Rogán ünnepélyesen megfogadta, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű lesz, jogszabályait megtartja és másokkal is megtartatja, miniszteri tisztségét pedig a magyar nemzet javára gyakorolja. Erre kérte a miniszteri esküjében Isten segítségét.

Orbán Viktor hatalomra vezetése utólag kavarodhatott a szövegbe, és utólag is minden bizonnyal csupán Rogán fantáziájában.

"A Kertész Balázzsal kapcsolatos ügyletei, az energetikai bizniszek zavaros ügye, Vizoviczky Lászlóhoz és Portik Tamáshoz fűződő dolgai, feltalálói munkássága, a milliós táskája, a Drogán névre kiállított bissau-guineai útlevél és más Önhöz köthető hírek alapvetően nem érdekelnek. Egyrészt országgyűlési képviselői feladataim ellátása, a választópolgárok képviselete és a velük való kapcsolattartás mellett nincs is rá időm, másrészt tisztában vagyok vele, hogy a kormányváltást követően ezekre a - fogalmazzunk diplomatikusan - finoman szólva is aggályos ügyekre törvényes eljárás keretében fény derül" - fogalmazott Sneider, rákérdezve a miniszterre, hogy amennyiben valóban egyetlenegy feladata van (ahogy nyilatkozta - a szerk.), akkor árulja már el, mégis mi az?

Rogán talán egy távoli kontinensen helikopterezett éppen, mindenesetre megbízásából Dömötör Csaba államtitkár válaszolt. Az államtitkár nem értett egyet főnökének korábbi kijelentésével, hosszas magyarázkodása szerint is az a feladata Rogánnak, hogy tisztségét a magyar nemzet javára gyakorolja. Reméljük, a főnöke is így gondolja.

Sneider írásbeli kérdésében említést tett egy Drogán névre kiállított bissau-guineai útlevélről is. Kerestük az Országgyűlés alelnökét, aki az említett útlevélre vonatkozó kérdésünkre Rogán Antalhoz irányított minket, ugyanis az államtitkári válaszban erre nem tértek ki Rogánék.

Aztán rájöttünk, hogy fölösleges is megkérdezni, hiszen a derék minisztertől távol áll az ilyesmi. Ő ugyanis esküt tett. Hogy a miniszteri eskü éppen mire kötelezi, arról persze maga Rogán Antal olykor sajátosan gondolkodik.