Mocskos trükkel hazudnak a pintéri rendről

aHa 20 ezerről 50 ezerre emeljük a szabálysértési határt, akkor tényleg kevesebb bűnügy lesz. Korszakalkotó elgondolás, Pintér és Orbán aztán ért a rendteremtéshez! A Jobbik nevében Mirkóczki Ádám szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján közölte: ha a nemzeti pártnak köze lesz a Belügyminisztériumhoz, akkor 50 ezerről 5 ezer forintra csökken ez a határ, mert őket nem a statisztikák, hanem a valós biztonság érdekli.

Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter állítják, sokkal jobb a közbiztonság, mint korábban. Ehhez statisztikákat is mutatnak, amik tényleg arról tanúskodnak, hogy kevesebb a bűncselekmény. Na de hogy csinálták? Két hét alatt tényleg rend lett?

A Jobbik hétfői sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám erről úgy nyilatkozott, a pintéri rend eredményeiről szóló kommunikáció merő hazugságokból áll, amik statisztikai trükközésből erednek. Pontosabban a statisztikák valódiak, tényleg kevesebb lett a bűncselekmény, ezt azonban úgy érték el, hogy már nem számít bűncselekménynek az, ami korábban még az volt.

Mirkóczki Ádám emlékeztetett: az úgynevezett „megélhetési bűnözés” fogalmát az MSZP-SZDSZ kormány vezette be, így kvázi legalizálva rengeteg bűncselekményt, ami innentől csak szabálysértésnek minősült. 1999-ben 5 ezer forintról ezt a határt 10 ezerre emelte az első Orbán-kormány, majd később a szocialista-liberális vezetés újra duplázott 20 ezerre. Ezt követte, amikor 2012-ben a második fideszes kormány mintegy 150 százalékos emelést vitt végbe, és 20-ról 50 ezer forintra emelte a szabálysértési határt. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy ezalatt az értékhatár alatt egy lopás nem bűncselekmény.

A Jobbik politikusa példálózott is: Mint mondta, ha valaki 2012 előtt ellopott egy Stihl fűrészt, akkor az bűncselekmény volt, a változtatás után azonban már lehet, hogy nem az. Az 50 ezer forintos határral azonban másik gond is van: ilyen értéknek (akár egy használt robogót is lehet lopni komolyabb büntetés nélkül) már semmi köze a megélhetési bűnözéshez.

Azt a teljes mértékben társadalomellenes fogalmat ugyanis, mint amit a segélyeket mindig is vigyorogva osztó Magyarországon képes volt egy kormány megfogalmazni, nem tízezer forintokban kell számolni. Mirkóczki is kitért rá: ha valaki egy rúd szalámit vagy egy kiló kenyeret lop el a boltból, mert éhesek a gyerekek, az legfeljebb pár ezer forintos tétel. Ötvenezer forint azonban ennél jócskán több.

A Jobbik ezért „ha kormányra kerül, vagy a belügyminisztériumra valamilyen ráhatása lesz” a választások után, a szabálysértési értékhatárt radikálisan csökkenteni fogja, a jelenlegi 50 ezer forintról 5 ezerre. „Nem az a célunk, hogy a statisztikákat javítsuk, hanem az, hogy az emberek biztonságérzetét növeljük” - tette hozzá a szóvivő. Egy ilyen intézkedés után várhatóan romlanának a bűnelkövetési statisztikák, de valójában nemhogy több, inkább kevesebb hasonló eset történne.

Mirkóczki Ádám hangsúlyozta: A bűnügyi statisztikák ilyen módú „meghamisítását” elítélik, a nemzeti párt a személy- és vagyon elleni bűncselekmények ellen pedig továbbra is zéró toleranciát hirdet.

alfahir.hu