2016. 06. 07. 14:30

Módszeresen rabolják szét a fővárosi műemlék épületeket

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, amikor a főváros kulturális és történelmi örökségeit haszonszerzés céljából feláldozzák, sokszor pedig a teljes megsemmisítés útjára ítélik. Budapest számos pontján találkozhatunk nagy múltú, ám elkeserítő állapotban levő épületekkel, így a II. kerületben a Lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet gyönyörű épületegyüttese is az enyészetté vált a bezárás óta. De számos példát hozhatunk még, melyek a megoldásért s a kulturális emlékeinket megvédő jóérzésű emberek segítségéért kiáltanak. Feltétlenül meg kell említeni a világörökségként számon tartott Andrássy úton található botrányosan elhanyagolt Balettintézetet, illetve a szintén évek óta üresen álló V. kerületi volt MTV-székházat – írja Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő és Szaniszló Adrienn, a legnagyobb ellenzéki párt választókerületi elnöke kedden kiadott sajtóközleményükben.

A politikusok szerint a Fidesz-kormány, mondhatni, óráról órára változtatja a kulturális örökségvédelmi jogszabályokat, jelenleg is a Parlament előtt vannak az új módosítási javaslataik, melyek akár azt is lehetővé tehetik bizonyos esetekben, hogy a műemlékeket el lehessen bontani, ha az üzleti érdek azt kívánja. Hozzáteszik: ezek a műemlékek általában a fővárosnak különösen értékes részein fekszenek, s emiatt piacra dobásuk hatalmas haszonhoz juttatja az eladó felet. Botrányosnak tartják továbbá, hogy az épületek gazdasági fenntarthatósága miatt esetenként indokoltnak tartják akár az olyan mértékű funkcióváltást is, mint a Vajdahunyad várában a kezdetek óta működő Mezőgazdasági Múzeum esetében, ahol sajtóhírek szerint Vajna Andy érdekeltségi köre a kultúra helyett inkább kaszinót kíván üzemeltetni. Álláspontjuk szerint ez a folyamat zajlik a Radetzky-laktanya esetében is, melynek megmaradását nem a műemlékvédelmi törvények szigorúságának, hanem a példátlan civil összefogásnak köszönheti – egyelőre.

A Jobbik általánosságban azt tartaná jó megoldásnak, ha a Kormányhivatalok Örökségvédelmi Hatóságai osztályának munkájába a műemlékek sorsával kapcsolatos döntések meghozatala során az érintett önkormányzatokat is bevonnák ügyfélként, s ezáltal fellebbezési joguk lenne az ügy folyamatában, hiszen jelenleg ilyen jogosítványokkal az önkormányzatok nem rendelkeznek. Ennél is fontosabban tartják, hogy a kulturális örökségvédelmi szabályokat a Parlamentnek nem tovább kellene lazítania, hanem egyértelműsíteni és szigorítani kell a műemlékek védelmének javára. A Jobbik mind a parlamenti, mind az önkormányzati munkájában ebben lesz érdekelt.