Morvai: Orbán Viktor szégyellje magát!

Orbán Viktor szégyellje magát, amiért hazaárulónak nevezte Kovács Bélát, és legközelebb „gondolja meg”, miket beszél – mondta Morvai Krisztina szombati sajtótájékoztatóján, amit a határon túli területeken élő magyarok emberi jogaival kapcsolatban tartott.

Morvai Krisztina „kikéri magának” és a többi jelölt nevében is visszautasítja Orbán Viktor péntek esti kijelentését, melyben a miniszterelnök a jobbikos képviselőjelölteket hazaárulóknak nevezte. A kormányfő Kovács Béla képviselőjelölt kapcsán fogalmazott úgy az M1 Az Este című műsorában, hogy „..az, hogy egy magát nemzetinek valló párt hazaárulást elkövető személyeket akarjon eljuttatni Brüsszelbe, ahol a magyar érdekeket kellene képviselni, példátlan”. A Jobbik listavezetője azt kérte Orbán Viktortól, hogy „gondolja meg máskor, milyen kijelentéseket tesz, és szégyellje magát”.

a

A képviselőjelölt, szombati sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy az emberi jogok súlyos megsértését véli látni az EP-kampányban, ezek pedig hosszútávon emberi jogi krízishelyzethez vezethetnek. Morvai Krisztina szerint mindez „odáig fajult”, hogy „nyilvánvalóan koncepciós büntetőeljárás is kezdődött”, illetőleg Kovács Bélával szemben a „bűnösség vélelmét” állították fel, bármilyen bizonyítás nélkül.

Morvai Krisztina sajtótájékoztatóján bejátszották azt a felvételt is, melyen Ifj. Lomnici Zoltán, a fideszes CÖF szóvivője az ATV Hírvita című arról beszélt: Elfogadható lenne a jövőben egy Fidesz-MSZP nagykoalíció. A jogvédő erre úgy reagált, érdeklődéssel várja a Fidesz-szavazók véleményét arról, hogy a két nagypárt „nyíltan nagykoalícióra készül”.

A Jobbik jelöltje kifejtette továbbá, hogy álláspontja szerint a nemzeti önrendelkezés nem valamiféle ajándék, hanem alapvető emberi jog. Kiemelte: az elmúlt öt évben és a jövőben is azon kíván dolgozni, hogy a kérdést a politika világából az emberi jogok világába emelje át.

Szavai szerint oda kell hatni, hogy az állandó jószomszédi viszonynak való megfelelési kényszer és az Európai Unióba mindenáron való "besimulási kényszer" helyett az elszakított területen élő magyarok  emberi jogai legyenek a nemzetpolitika "iránytűi".

A politikus - aki több korábbi, a Délvidéket, Kárpátalját és a székelyeket érintő EP-felszólalásából vetített az újságíróknak -, az őshonos nemzeti közösségek jogvédelmének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Kárpátaljával összefüggésben elégedettségének adott hangot amiatt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is kiállt az önrendelkezési jog mellett. Kiemelte: a Jobbik álláspontja szerint jobban kellene sulykolni, hogy az ott élő magyarok is az EU állampolgárai, ezért az Uniót is be kellene vonni a diskurzusba. Hozzátette: a nemzetközi egyezményekben is rögzített jog következetes érvényesítését szorgalmazzák.

Frissítés: megtekinthető a teljes, vágatlan felvétel:

MTI nyomán – alfahir.hu