Most így emlékeztek a balliberálisok Trianonra

Tóbiás József, az MSZP elnöke, a szocialista párt központi közleményében azt emelte ki, hogy feledkezhetünk meg az elmúlt években elvándorolt honfitársainkról, akik a jobb élet reményében, vagy éppen a szabadabb életért hagyták el hazánkat. Számunkra minden magyar része a nemzetnek, legyen ma Székelyudvarhelyen, Kassán, Budapesten vagy éppen Londonban.

A Demokratikus Koalíció csütörtöki sajtótájékoztatóján Gréczy Zsolt, szóvivő külön kérdésre az egyik legtragikusabb napnak minősítette a trianoni döntést, ugyanakkor jelezte, hogy a közös Európa remélhetőleg egyszer majd feloldja a gyászt.

A Magyar Liberális Párt közleménye szerint a Fidesz politikai játékszerré teszi a nemzeti összetartozást. Az MLP úgy véli, hogy a nemzeti összetartozást nem az országok közti határok akadályozzák, hanem a kirekesztő, cinikus, gyűlöletkeltő politika. A Liberálisok szerint a szomszédos országokkal való kiegyensúlyozott államközi kapcsolatok, a határon túli magyarok önazonosságának támogatása, valamint az EU melletti elkötelezettség ad lehetőséget a nemzeti összetartozásra.

Az Együtt állásfoglalásában kiemelte: a szélsőséges Jobbik hazaárulónak tart mindenkit, aki neki ellentmond, a balközép oldal pártjai pedig túlságosan szemérmesek voltak ebben a kérdésben.

A PM szerint ki kell mondanunk: Trianon a magyar történelem egyik legfájdalmasabb traumája. A jelenre nézve pedig – hasonló egyenességgel, bár némi szomorúsággal – kell kimondanunk, hogy az Orbán-kormány a Nemzeti Összetartozás Napját a megosztás és az egymás elleni uszítás politikájával kívánja "megünnepelni".

A 4K! szerint köztársaságiként egyértelművé kell tenni: állampolgárság igen, szavazati jog nem, a határon túli magyaroknak. Szavazati joggal csak a magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok rendelkezzenek.

A Lehet Más a Politika (LMP) az Ökopolisz Alapítvány szervezésében, Ungváry Krisztián előadásában “Trauma vagy neurózis? Trianon 2015-ben” - címmel hirdetett rendezvényt az Ökopódiumon. A meghívó szövege szerint: “az egészséges nemzeti büszkeség, a közös kultúra és hagyományok tisztelete a zöldek, az ökopolitika számára is alapvetően fontos érték.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

Sebastian Kurz január elejére szeretne a Zöldekkel folytatott koalíciós tárgyalások végére érni.
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.