2016. 12. 20. 06:44

Most már hivatalos: Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke

Donald Trump megkapta az elektori kollégium szavazatainak többségét, így immár biztosra vehető, hogy ő lesz az Egyesült Államok 45. elnöke, írta az MTI. Az elektori szavazás eredményét január 6-án közlik a kongresszussal, az új elnököt január 20-án iktatják be hivatalába.

Az elektori kollégium 538 tagja helyi idő szerint hétfőn adta le szavazatát az új elnökre, minden szövetségi államban, illetve Washington DC-ben külön zajlott a voksolás. A legfrissebb hírügynökségi összesítések szerint a republikánus párti jelölt már összegyűjtött 304 elektori voksot, miközben az elnökké választásához 270 elektori szavazat is elegendő. Trump demokrata párti riválisa, Hillary Clinton eddig 169 elektori voksot gyűjtött össze.

Akadt állítólag néhány "hűtlen" elektor, aki szembe menve a rájuk szavazó polgárok akaratával nem Trumpra voksolt: 2-en Trumpra, 4-en pedig Hillary Clintonra nem szavaztak le, annak ellenére, hogy az adott jelölt nyerte az államukat november 8-án. Ilyen az Egyesült Államok történelmében nagyon ritkán fordult elő.