2015. 05. 29. 13:32
MTI

Most megtudhatja, hogyan lehet csökkenteni az előítéleteinket!

Itt a megoldás kedves rasszista, szexista, tehát álmatlanságban szenvedő olvasóink számára: csak sokat kell aludnia, és máris szeretni fogja embertársait, és nem lesz végtelenül gonosz.

Az amerikai Illinois államban lévő evanstoni Északnyugati Egyetem szakértői a tudatalatti rasszista és szexista előítéletek erejét csökkentették azzal, hogy manipulálták az agy alvás közbeni tanulási folyamatát.
 
dfgh
   
A kutatás eredményeit a Science című tudományos lapban mutatták be. A negyven résztvevővel zajlott teszt hatása legalább egy hétig tartott a szakértők szerint, akik úgy vélik, eredményeik nagy eséllyel felhasználhatók más helyzetekben is, de etikai kérdéseket is felvetnek - írja a BBC online hírportálja.
   
A szexuális és faji előítéletek meglehetősen általánosak, de gyakran akaratlanok - mondják a kutatók, akik olyan tanulmányokból is idéznek, melyek szerint az emberek számítógépes játékokban gyakrabban lőnek fekete bőrű ellenfélre, mint fehérekre, illetve munkaerő-felvételnél a nőkkel szemben azonos képességek esetén előnyben részesítik a férfiakat - írják.
   
A vizsgálat elején nyilvánosan is elérhető tesztekkel mérték a résztvevők előítéleteinek mértékét. Ezután "előítélet-ellenes tréninget" tartottak: arcokat társítottak a széles körben ismert sztereotípiákkal ellentétes szavakhoz. Így női archoz olyan szavakat kötöttek, mint például a "matematika", fekete bőrű arcokhoz pozitív kifejezéseket, például a "napfényt". A tréning során jellegzetes hangjeleket játszottak le, melyeket aztán halkan megismételtek egy kilencven perces délutáni alvás során. 
   
A teszteket megismételve megállapították, hogy csökkent az előítéletek nagysága és az "alvástréning" hatása legalább egy hétig tartott.
   
"Nem vizsgáltuk a résztvevők más emberekkel való interakcióit, sem a másokról hozott döntéseit. Ilyen jellegű kutatásra még szükség van a módszer hatásának ismeretéhez" - fejtette ki Ken Paller, az egyetem kognitív idegtudományi programjának igazgatója. Véleménye szerint a technika bevethető lehet szenvedélybetegségek vagy egészségtelen táplálkozás ellen is.
   
Gordon Feld és Jan Born, a Tübingeni Egyetem kutatói szerint "ez az első tanulmány, amely azt demonstrálja, hogy a módszer hatásos lehet mélyen a memóriában gyökerező, régóta tartó, erős beidegződésű viselkedésreakciók esetében is". Ugyanakkor figyelmeztetnek arra is, hogy az alvás olyan sebezhető állapot, amelyben az emberek nem "akaratlagosan tudattalanok", a kutatást tehát etikai szempontból is meg kell vizsgálni. 
   
Paller szerint a vizsgálat hasonlóságokat mutat a szubliminális, vagyis tudatosság küszöbe alatt észlelt reklámüzenetekkel, melyekkel kapcsolatban jelentős etikai viták merültek fel.