2015. 03. 25. 13:41
MTI

Most minden baj van a repülőgépekkel

Sikeres kényszerleszállást hajtott végre szerdán Szentpéterváron egy orosz légitársaság repülőgépe.

A Jutair (UTair) szóvivője közölte, hogy a Moszkva környéki vnukovói repülőtérről érkező, Boeing-737-es típusú repülőgép leszállt a pulkovói repülőtéren, senki sem sérült meg. 
 
A Moszkva és Szentpétervár között közlekedő UT 369-es számú járaton 73 utas és 6 fős legénység tartózkodott. A tájékoztatás szerint a repülőgép legénysége közép-európai idő szerint 9 óra 42 perckor kért engedélyt a kényszerleszállásra, miután a fedélzeti műszerek a jobboldali hajtómű meghibásodását jelezték. Fél tizenegykor pedig le is szállt a gép - mondták az orosz polgári repülésügyi hatóságnál, a Roszaviacijánál, amely vizsgálatot indított az ügyben.

Nem nyílt ki a futómű

Kedden egy cseh kisrepülőgép landolt a hasán a moszkvai Domogyedovo nemzetközi repülőtéren. A Brünnből (Brno) Moszkvába tartó Epic LT típusú egymotoros légcsavaros gépnek leszálláskor nem nyílt ki a futóműve. Túlcsúszott a kifutópályán, de senkinek nem esett baja. A fedélzeten csak a kétfős legénység tartózkodott.
 
Az utóbbi incidens miatt szerda reggelig lezárták a domogyedovói repülőtér két leszállópályájának egyikét. Az érkező gépeket addig a másik leszállópályán fogadták.

72 német, 35 spanyol ember veszett oda

A Germanwings legfrissebb adatai szerint többek között 72 német és 35 spanyol állampolgár volt a kedden Dél-Franciaországban az Alpokba csapódott Airbus A320-as fedélzetén.
 
Thomas Winkelmann vezérigazgató Kölnben szerdán azt mondta, további két-két ausztrál, argentin, iráni, venezuelai és amerikai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa is volt a 9525-ös járatnak. Winkelmann szerint egyes utasok állampolgárságát még mindig nem sikerült megállapítani, és nehezíti a pontos adatok közlését, hogy a fedélzeten többen  kettős állampolgársággal rendelkeztek.