Moszkva nagyot húzott: Vietnam csatlakozik az EEU-hoz

Az év geopolitikai atombombája: Oroszországnak sikerült rávennie az első nem volt szovjet tagköztársaságot, hogy lépjen be az Eurázsiai Unióba.

Vietnam hamarosan szabad kereskedelmi megállapodást köt az Eurázsiai Unióval - jelentette be az orosz miniszterelnök a TASSZ hírügynökség szerint.

Dimitrij Medvegyev megjegyezte: a két ország közötti kereskedelmi forgalom a követező öt évben négyszeresére növekedhet, és elérheti az évi 10 milliárd dollárt is. Az orosz kormányfő két napos látogatásra érkezett Hanoiba, ahol vietnami kollégájával, Nguyen Tan Dunggal is találkozott.

Medvegyev elmondta: Vietnam hamarosan csatlakozhat az Eurázsiai Unió szabad kereskedelmi övezetéhez. A szervezet tagja Oroszország mellett Belorusszia, Kazahsztán és Örményország is.

Az egyezményt várhatóan júliusban írják alá. Ezzel Vietnam lehet az első nem ex-szovjet tagköztársaság, amely (legalábbis részben) csatlakozik az EEU-hoz. A dél-kelet ázsiai ország a világ leggyorsabban fejlődő gazdaságai közé tartozik. Alapvetően a kínai egypártrendszerű, névlegesen szocialista, gyakorlatilag államilag felügyelt piacgazdasági modellt követik.