2014. 03. 21. 14:38

Moszkva válaszol a szankciókra

zuuuiopNemzetközi sajtószemle

2014-03-21

KOMMERSANT

www.kommersant.ru

Az Összoroszországi Közvélemény Kutató Intézet tanulmánya szerint az elmúlt hét adatai alapján az orosz elnök, Vladimir Putyin népszerűsége majdnem 9%-kal nőtt, és elérte az 5 évvel ezelőtti rekordját. Így ha most lennének az elnökválasztások az emberek 75,7%-a szavazna Putyinra. Az eredmény egyértelműen Krím Oroszországgal történő egyesítéséhez köthető. Hasonló emelkedés 2000 és 2008 között volt utoljára, a csecsenföldi és dél-oszétiai konfliktus idején.

ITAR-TASS

www.itar-tass.com

Nem kétséges, hogy az Egyesült Államok minden egyes ellenséges támadására Moszkva azonosan fog válaszolni – jelentették be az orosz külügyminisztériumban. A kölcsönösség alapján fognak szankciókat bevezetni számos amerikai állami tisztviselő és törvényhozó ellen. Az Oroszországi Föderáció szankciós listáján szerepel az USA elnökhelyettesének biztonságpolitikai tanácsadója, Caroline Atkinson, az elnök két tanácsadója és több szenátor is. Moszkva ezzel válaszol az USA által március 17-én kiadott feketelistára, melyen vezető orosz politikusok és képviselők szerepelnek, akik támogatták a krími népszavazást.

GEOPOLITIKA

www.geopolitika.ru

Az ukrán társadalmat és politikusokat mélyen felháborította a szélsőségesen soviniszta ukrán parlamenti párt, mely részt vesz az új kijevi kormány koalíciójában. A Svoboda képviselői rátámadtak és brutálisan megverték az ukrán Nemzeti Televízió igazgatóját, Alekszandr Pantelejmonovot. Az ukrán újságírók követelik a párt beszüntetését. Az ukrajnai közösség vandalizmusnak nevezték a Svoboda tagjainak tettét, amikor azok addig verték a csatorna vezetőjét, míg alá nem írta felmondását. Március 18-án este azért támadtak Pantelejmonovra, mert a csatorna, élő közvetítésben levetítette Vladimir Putyin beszédét az orosz képviselők előtt, melyben bejelentette, hogy Krím belép az
Oroszországi Föderációba. Bár a képviselők tagadták, hogy erőszakoskodtak volna, az esetet rögzítette egy videó kamera, így hamar a nyilvánosság elé került a valóság.

DIE PRESSE

www.diepresse.com

Az ukrán ENSZ-nagykövet állításai alapján Oroszország dél- és kelet- ukrajnai területeken is be akar avatkozni – írja a jobboldali liberális osztrák lap. Korábban az ukrán parlamenti hangsúlyozta, hogy az ország „soha nem adja fel a harcot a Krím felszabadításáért”, valamint, hogy „az ukrán nép sose fogja elismerni a Krím-félsziget annektálását”. A parlamenti képviselők továbbá felszólították a nemzetközi közösséget, hogy ne ismerjék el a Krími Köztársaságot.

INDIA TODAY

www.indiatoday.intoday.in

Rendőrségi beszámolók szerint tálibok megtámadtak egy kabuli luxushotelt csütörtökön. Négy támadó életét vesztette az afgán biztonsági erőkkel folytatott tűzpárbajban. A rendőrségi szóvivő elmondta, hogy mind a négy támadóval leszámoltak, akik egyébként a zoknijukba rejtve csempészték be a fegyvereiket, majd három óra elteltével tüzet nyitottak a vendégekre. A támadók mind 18 év alattinak tűntek. A tálibok szóvivője vállalta a felelősséget a támadásért, elmondása szerint a fegyveresek az afgán újévet (Novruz vagy perzsa újév, ami Iráni eredetű, de Azerbajdzsánban és Törökországban is része a hagyományoknak) ünneplő hazai és külföldi vendégeket vették célba. A hotelben 2008-ban egy öngyilkos merénylő ölt meg 6 vendéget. A tálibok tegnap Jalalabadban is megöltek 11 embert. Korábban megesküdtek, hogy mindenkivel végeznek, aki részt vesz az április 5-én tartandó elnökválasztásokon.

DER STANDARD

www.derstandard.at

Országos botrányt váltott ki Geert Wilders holland jobboldali populista politikus mondata, aki azt kérdezte a jelenlevőktől választási gyűlésén, hogy több vagy kevesebb marokkóit akarnak-e. A közönség egybevágóan a kevesebbet mondta, mire Wilders ígéretet tett, hogy „akkor majd elintézzük”. Mindez egy új elem a holland politikus beszédében, aki eddig csupán a bűnöző külföldiek kiutasításáról beszélt. Beszédét Göbbelséhez hasonlították, Wilders azonban felháborodását fejezte ki emiatt. Marokkói szervezetek panaszt tettek a Szabadságpárt vezetője ellen a kijelentést követően.

Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy szemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)

alfahir.hu