2017. 01. 02. 16:38
MTI

Moszkvába értek az Egyesült Államokból kiutasított diplomaták

Helyi idő szerint hétfő reggel érkeztek meg egy moszkvai repülőtérre azok az orosz diplomaták és családjaik, akiket korábban Barack Obama amerikai elnök rendelete értelmében kiutasítottak az Egyesült Államokból - jelentették orosz hírügynökségek.

Az állami televízió beszámolója szerint a diplomaták és hozzátartozóik zuhogó esőben egy Oroszország által küldött utasszállítón érkeztek meg a főváros vnukovói repülőterére.

Washington múlt hét csütörtökön szankciókat vezetett be orosz személyekkel és intézményekkel szemben az állítólagos orosz hackertámadások miatt.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője korábbi bejelentése szerint Washington 35 orosz diplomatát utasított ki az Egyesült Államokból, de családtagjaikkal együtt összesen 96 embernek, köztük iskolás korú gyerekeknek kellett távozniuk az országból.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyúttal meghívta az Oroszországba akkreditált amerikai diplomaták összes gyermekét a Kremlben rendezendő újévi és (ortodox) karácsonyi ünnepségre.

Bár az orosz külügyminisztérium válaszlépésként ugyanennyi Oroszországban dolgozó amerikai diplomata kiutasítására tett javaslatot Putyinnak, az orosz elnök azonban úgy döntött, hogy senkit sem utasít ki megtorlásul az amerikai intézkedés miatt.

Hetvenkét órát kaptak az orosz diplomaták arra, hogy elhagyják az Egyesült Államokat

Washington az amerikai választásokkal kapcsolatos orosz hackertámadások miatt szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben - az erről szóló rendeletet a tisztségéből januárban távozó Barack Obama amerikai elnök csütörtökön írta alá.Oroszország válaszlépéseket tesz diplomatáinak az Egyesült Államokból történő kiutasítása nyomán - jelentette ki csütörtök este Vlagyimir Dzsabarov, a szövetségi tanács (parlamenti felsőház) külügyi bizottságának alelnöke utalva arra, hogy az intézkedések a moszkvai amerikai nagykövetséget, illetve a konzulátust érintik majd.