Mr. Trump a leghatározottabban elítéli a Ku Klux Klan üzeneteit

A Republikánus Párt és Donald Trump határozottan elhatárolódott pénteken a Ku Klux Klan által meghirdetett észak-karolinai felvonulástól, amellyel Trump elnökválasztási győzelmét akarja megünnepelni a szélsőséges szervezet.

A fehérek felsőbbrendűségét hirdető szervezet december 3-ra hirdette meg felvonulását. A parádé részleteit - hogy Észak-Karolinában pontosan hol és hány órakor akarják megtartani felvonulásukat - egyelőre nem tették közzé a honlapjukon, ám már a tény bejelentése is óriási felháborodást váltott ki republikánus és demokrata párti hívekben egyaránt.    

Az MTI tudósítása szerint észak-karolinai republikánusok és demokraták közösen ítélték el a kezdeményezést.

"Undorodunk, és a lehető leghatározottabban elítéljük ezt a szélsőséges ideológiát és a hozzá kapcsolódó akciókat"

- olvasható abban a közleményben, amelyet Robin Hayes, az észak-karolinai republikánusok elnöke tett közzé közleményében. Hayes hangsúlyozta:

"ezek a cselekedetek és átgondolt akciók fikarcnyit sem tükrözik a mi nagyszerű országunkat, és szemben állnak azokkal az erőfeszítésekkel, amelyekkel ismét naggyá tesszük Amerikát".

A közleményben a republikánus pártelnök leszögezi azt is, hogy az észak-karolinai republikánusok csatlakoznak az állam demokrata párti politikusaihoz és híveihez, s együttesen követelik, hogy

"ezek a nem is észak-karolinai bajkeverők menjenek haza".

Donald Trump és kampánycsapata szintén azonnal elítélte a Ku Klux Klan tervezett demonstrációját.

"Mr. Trump és munkatársai változatlanul elhatárolódnak ezektől a csoportoktól és egyénektől, s a leghatározottabban elítélik gyűlöletkeltő üzeneteiket"

- idézi a távirati iroda Hope Hicks-et, Donald Trump szóvivőnőjét.