2014. 12. 16. 21:53

Nagy a baj: az oroszok menteni próbálják a rubelt

penzA rubel megszilárdítását célzó lépéseket dolgoztak ki a kormányfő vezetésével zajlott tanácskozáson - mondta Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter a keddi rendkívüli megbeszélésről a Rosszija 24 állami hírtelevízióban.

A hivatalos közlés szerint Dmitrij Medvegyev miniszterelnök az Oroszországban kialakult pénzügyi-gazdasági helyzet miatt ült össze a kabinet több tagjával, az orosz elnök tanácsadójával és a jegybank elnökével.

Nagyon komoly a helyzet

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter nagyon komolynak minősítette a kialakult helyzetet és azt hangsúlyozta, most a bankrendszer támogatása a legfontosabb, hogy a pénzintézetek fennakadás nélkül működjenek. Ehhez biztosítani kell a jegybank és a kormány lépéseinek összehangolását.

A tárcavezető közölte, hogy a tanácskozáson nem volt szó valutakorlátozásról. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint az orosz kormány nem fogja arra kényszeríteni az exportáló cégeket, hogy átadják valutabevételüket. Valutaeladással pedig továbbra is a jegybank fog foglalkozni.

Uljukajev közölte, hogy biztosítani fogják az elegendő valutát az orosz valutapiacon a központi bank likviditásának növelésével. A gazdaságfejlesztési miniszter, aki korábban a jegybank alelnöke volt, úgy vélte, hogy az orosz központi bank irányadó kamatemelése elkésett volt. Szerinte a rubel árfolyama nem az alapvető gazdasági körülményeket tükrözi, sőt, láthatóan elválik a kőolaj árának változásától.

"A rossz és a nagyon rossz között választva"

A központi bank hétfőn éjjel váratlanul 10,5 százalékról 17 százalékra emelte irányadó kamatát. A kormányfő vezette tanácskozást megelőzően Szergej Svecov, az orosz jegybank alelnöke kritikusnak nevezte a pénzpiacon kialakult helyzetet, miután az orosz fizetőeszköz árfolyama soha nem látott mértékben zuhant. Moszkvai idő szerint délután 3 órakor a dollár árfolyama meghaladta a 80 rubelt, az euróé pedig a 100 rubelt a moszkvai tőzsde devizakereskedésében. Háromnegyed négy körül egy euró 92 rubelbe, egy dollár pedig 72 rubelbe került.

Az RBK orosz hírügynökség szerint Svecov azt mondta, hogy még a legszörnyűbb álmukban sem gondolták volna, hogy ez megtörténhet. A jegybank alelnöke azt is elmondta, hogy az irányadó kamat emeléséről a pénzintézet igazgatótanácsa döntött "a rossz és a nagyon rossz között választva". Hozzátette, hogy nem merültek ki a központi bank lépései a rubel árfolyamának támogatására, a helyzet stabilizálására.

A rubel árfolyama a moszkvai értéktőzsdén egy ideig emelkedett az orosz gazdaságfejlesztési miniszternek a pénzügypiac stabilizálására kidolgozott kormányzati lépésekről szóló nyilatkozatát követően. Egy dollárért 67,8 rubelt adtak, egy euró pedig 84,5 rubelt ért.

Spekulánsok tennék tönkre Oroszországot?

Valerij Vajszberg orosz pénzügyi elemző a rubel zuhanása mögött külföldi valutaspekulánsok fellépését sejti. A Region nevű befektetési cég szakértője a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy a pánikszerű valutafelvásárlás mellett az orosz fizetőeszközzel "játszanak". A jegybank beavatkozása csak a belső pénzpiaci szereplőkre hat, a külföldiekre nem. Utalt arra, hogy hétfőn Londonban nagymértékű rubel eladás zajlott.

Az orosz sajtó beszámolt arról, hogy a Raiffeisen bank online portálja fennakadásokkal működött, annyian intézték interneten a pénzügyeiket. A különböző közösségi portálokon fényképek tanúsították, hogy a valutaváltóknál nagy sorokban álltak az emberek. Volt olyan váltóhely, ahol 150 rubelért árulták az eurót. A Ria Novosztyi híre szerint az orosz lakosság a rubel elértéktelenedése közepette nagy háztartási gépek és televíziók, okostelefonok, táblagépek vásárlásába kezdett. Az emberek elsősorban a drágább készülékeket vásárolják. Az egyik elektronikai üzlethálózat munkatársai szerint a vásárlás a közeledő orosz újév miatt is felélénkült.

MTI nyomán – alfahir.hu