2015. 11. 10. 20:00

Nagy verést kapott az Iszlám Állam a szír kormányerőktől

Szíriai kormánycsapatok áttörték az Aleppótól keletre lévő Kveirisz légitámaszpont körüli ostromgyűrűt, ami a kormánycsapatok első jelentős sikerének számít, amióta szeptember végén megindultak az orosz légicsapások - közölte a szíriai állami média kedden.

Az állami televízió híradása szerint

a kormánycsapatok két év ostrom után elérték a Kveirisz légitámaszpont védőit, miután előző hónapban orosz légicsapásokkal megtámogatva nagyszabású hadműveletet indítottak felmentésükre.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet 2013 óta ostromolja a területet. A légitámaszpont közel ezer védője ki tudott tartani, dacára az ostromnak és több öngyilkos merényletnek. Tudták, hogy ha a szélsőségesek kezére jutnak, biztos halál vár rájuk. Tavaly az IÁ több mint 160 katonával végzett, miután bevettek egy katonai bázist az észak-szíriai Rakka tartományban. Akkor a szélsőségesek egy videófelvételt tettek közzé, amin több tucat megfélemlített és alsóneműre vetkőztetett fiatal sorkatona futott az életéért, mielőtt megölték volna őket.

A keddi fegyvertény nagy győzelmet jelent Bassár el-Aszad elnök csapatainak az IÁ elleni harcban, hiszen a szélsőségesek Szíria közel felét ellenőrzésük alatt tartják. "Bent vagyunk a légitámaszponton. Találkoztunk a barátainkkal és a helyzet is jó" - mondta egy szíriai katona, aki részt vett a harcokban.