Nagyon úgy néz ki, monarchista elnöke lesz az Európai Parlamentnek

Az Európai Néppárt összebútorozik a liberálisokkal, így biztosítva a többséget európai parlamenti elnökjelöltjük számára - aki egyébként nagyon távol áll a liberalizmustól.

Szövetségre lépett az Európai Parlament (EP) néppárti (EPP) és liberális (ALDE) frakciója, amelyek képviselői egyaránt

az EPP jelöltjét, Antonio Tajanit fogják támogatni az uniós képviselő-testület elnökválasztásán

- tudatta keddi közleményében a két képviselőcsoport.

Guy Verfovstadt a keményen konzervatívnak tartott, mélyen vallásos katolikus és monarchista jelölt sokak által furcsált liberális támogatását, és saját visszalépését jellemző módon így indokolta:

 

"Trump, Putyin és számos más kihívás miatt,

melyekkel Európa szembenéz, kulcsfontosságú, hogy együttműködjünk az unió megreformálásában".


A Politico brüsszeli hírportál elemzése szerint ezzel a szövetséggel

biztosított Antonio Tajani győzelme az elnökválasztáson,

minthogy a várakozások szerint végül az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű képviselőcsoport legtöbb tagjának a szavazatát is besöpörheti.

"Volt egyszer egy király"

Tajani elvei egyébként nem túl kompatibilisek a liberálisokéval. A 63 éves olasz politikus Silvio Berlusconi oldalán, a Forza Itaiában vált ismertté, ám

 

pályafutását a hetvenes évek elején a Monarchista Ifjúsági Frontban kezdte,

 

és a mai napig a királyság visszaállításának híve. A Mandinernek nyilatkozva decemberben úgy fogalmazott:

 

A mesék is úgy kezdődnek, hogy „volt egyszer egy király – vagy királynő...”. Az uralkodók erkölcsi szerepet is játszanak a nagyközönség előtt, és ezt is újra értékelni kell.

 

Tajani méltatta Magyarország szerepét az Unió külső határainak védelmében, és hangsúlyozta, hogy Európának ragaszkodnia kell "ősi kultúránkhoz, keresztény gyökereinkhez".


Sajtóhírek szerint a támogatásért cserébe az ALDE fogja adni az elnökét a parlamenti szakbizottságok munkáját összehangoló Bizottsági Elnökök Értekezletének.

Gianni Pittella szociáldemokrata (S&D) jelölt, aki a történtek ellenére nem lépett vissza, arra szólította fel a képviselőket, hogy támogassák őt a szavazáson. "Soha nem lesz itt újra nagykoalíció. Európának és a demokráciáinknak világos választóvonalakra van szüksége az eszmék között" - mondta. Szakértők szerint Pittella ugyan számíthat a Zöldek/Európai Szabad Szövetség és a patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal frakció voksaira, ez azonban nem lesz elég a győzelemhez.

Az lesz a parlament elnöke, aki megszerzi a képviselői szavazatok abszolút többségét. Az EPP 217, az S&D 189, az ECR 74, az ALDE pedig 68 hellyel rendelkezik a 751 fős képviselőtestületben. Egy parlamenti ciklus öt évig tart, az elnökök, az alelnökök, a quaestorok és a szakbizottsági elnökök mandátuma azonban csak két és fél évre szól.

Forrás
MTI nyomán
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
1
sss
2019. december 14. | 09:54
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.
1
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.
Az Európai Tanács kétnapos ülésén ezúttal a távlati célok felé vezető út kikövezése jutott kiemelt szerephez. Elemzés.
A magyar kormányfő a Facebook-oldalán megjelent videóban számolt be az uniós csúcs csütörtök este kezdődött tárgyalásairól. Szerinte „nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre”.