Nálunk is fut a kormányzati kémprogram?

Elképzelhető, hogy Magyarországon is használnak olyan kémprogramot, melyeket kormányzati megfigyelésre szoktak használni.

Mint a hvg.hu írja, a Wikileaks dokumentumai szerint valószínűsíthető, hogy Magyarország is vásárolt a kormányzati megfigyelésre használt kémprogramból.

A Citizen Lab kutatói még tavasszal észlelték a FinSpy és FinFisher néven is ismert szoftver nyomait Magyarországon. Ahogy már akkor kiderült: Magyarországon is vannak olyan irányító szerverek, melyek vezérlésével a szakemberek szerint a kormányok politikai ellenfeleiket is figyelik.

s

Az IT café cikke szerint ez még önmagában nem jelent feltétlenül kormányzati felhasználást (bár szakértők állítása szerint az irányító szoftver telepítéséhez szolgáltatói közreműködés szükséges), de a gyanút tovább erősítheti egy szeptember elején ismertté vált dokumentum.

Az atlatszo.hu szerint ez nem jelent kevesebbet, mint hogy a magyar kormány is az amerikaihoz hasonló módon és mélységben kémkedhet a távközlési hálózatokon bárki – bűnözők, de akár civilek, ellenzékiek vagy újságírók után is az országban.

A kémprogram laikusok számára észrevehetetlen – írják-, mert az a Firefox böngésző egyik elemének mutatja magát.

hvg.hu – alfahir.hu