Napi paradoxon: független az MSZP és a Fidesz támogatásával

Még tart a nyomozás hivatali visszaélés és vesztegetés miatt a balmazújvárosi önkormányzati hivatalt érintően, és valószínűleg ennek köszönhetően nem pártlogó alatt indul a korábbi jegyző. Legalábbis erre a feltételezésre ad okot ad, hogy bár sok szállal kötődik a Fideszhez dr. Veres Margit, az önkormányzati választáson hivatalosan csak függetlenként méretteti meg magát. 

A Jobbik még januárban tartott sajtótájékoztatót arról, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig vesztegetés bűntette miatt indított eljárást a balmazújvárosi önkormányzati hivatalt érintően. Demeter Pál, a párt helyi önkormányzati képviselője, valamint Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő akkor felszólította a polgármestert, Tiba Istvánt, hogy tájékoztassa a közvéleményt, tisztázza magát, vagy pedig távozzon a város éléről.

A Hajdú Online legfrissebb értesülései szerint két gyanúsítottja van a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Balmazújváros önkormányzatával összefüggésben folytatott eljárásának. A hírportálnak a hatóság helyettes szóvivője, Simon Richard azt írta, hogy vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoznak. A gyanúsítottak nevét, munkakörét, illetve a velük közölt gyanúsítás szövegét nem kívánták elárulni.  

Kulcsár Gergely elmondása szerint több forrás is megerősítette, hogy az ügyek egyik érintettje a városi Járási Hivatal vezetője, korábbi jegyzője, dr. Veres Margit, aki az idei önkormányzati választáson az MSZP és a Fidesz támogatásával polgármesterjelöltként indul. Ezt a Cívishír információi is megerősítik, amelyek szerint a nyomozóhatóság járt a lakásán, valamint lefoglalta telefonjait és autóját.

Dr. Veres Margit elvileg független, szórólapján mégis azt írja, hogy "megtisztelő számomra, hogy mind a Fidesz, mind az MSZP, számos civil szervezet és nagyok sok, pártoktól, szervezetektől független balmazújvárosi lakos is alkalmasnak talál ere a feladatra és támogat". Ezen felül sokan dr. Tiba István legfőbb bizalmasának tekintik, aki 2006-ban lett először Balmazújváros polgármestere a Fidesz színeiben, és 2008-tól kormánypárti országgyűlési képviselő.

2014-ben mindösszesen négy "független" jelölt indul a polgármesteri székért. Hivatalosan tehát a Fidesz nem indít jelöltet, ami egy 17 ezres városban meglepő. A párt balmazújvárosi választmánya viszont dr. Veres Margitot támogatja, de úgy tudjuk, hogy a fideszes logó alatti indulását a folyamatban lévő ügyek (hivatali visszaélés és vesztegetés) miatt nem vállalta be a vezetőség. Elindul az egyik nemrég visszahívott fideszes alpolgármester is, Postáné Kecskés Ilona, akinek megromlott a kapcsolata a polgármesterrel. Béke Lajos talán inkább a baloldaliak favoritja (bár az MSZP Verest támogatja, Béke pedig úgy tudjuk, hogy korábban kikérte magának ezt), dr. Cs. Tóth János pedig a Főnix Rendezvényszervező Kft. kapcsán lehet ismerős.

A jelöltek közül egyelőre Veres és Cs. Tóth látszik a legesélyesebbnek, bár az utóbbi mellett szól, hogy az ő neve nem merült fel a kínos ügyek kapcsán.

alfahir.hu