2014. 06. 30. 22:10

NAV-károsultakká váltak a ScienNet törzsvásárlói

Évek óta várja el a Nemzeti Adó-és Vámhivatal a ScienNet törzsvásárlói rendszer egykori tagjaitól olyan jövedelmek utáni adókötelezettség megfizetését, amelyeket a NAV még 2009 novemberében zárolt. Az érintetteket ma már gond nélkül ebrudalják ki házaikból, ezért Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő a mai napon újra ScienNet-ügyben kérdezte az illetékes minisztert.

Mint ismert, az addig probléma nélkül működő ScienNet törzsvásárlói rendszert még 2009-ben döntötte be egyetlen nap alatt a Vám- és Pénzügyőrség, mintegy 800 millió forintos adóhiányt okozó adócsalás gyanújával. Az ügyben immár fél évtizede tart a nyomozás, bármilyen értékelhető eredmény nélkül. Már e nyomozati szakasz kezdetén befagyasztották azonban mintegy 442.000 ember ScienNet-rendszerben keletkezett, még adózatlan, ámde jövedelemként addig fel nem használt jutalékait, illetve karácsony előtt, az olcsóbb vásárlás reményében beutalt, már adózott jövedelmét.

Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő még tavaly júliusban fordult magánszemélyek egy csoportjának kérésére, írásbeli kérdéssel az illetékes miniszterhez az iránt érdeklődve, hogy mikor juthatnak végre pénzükhöz az érintettek. A jobbikos honatya erre akkor azt a választ kapta, hogy amint lezárul a nyomozás. Szávay ezt követően újabb írásbeli kérdést nyújtott be, melyben immár azt tudakolta, hogy mégis mikorra várható az évek óta tartó nyomozás lezárása, illetve miért bírságolhatja és küldhet végrehajtót a NAV a ScienNet-rendszer azon károsultjaira, akiknek a pénze ma is a NAV által zárolt számlákon van.

A miniszteri válasz értelmében egyfelől a magyar szervek munkáját külföldi adatbekérés elhúzódása hátráltatja, ezért nincs máig eredménye a nyomozásnak, másfelől a NAV látókörébe kerültek olyan személyek, „akik a ScienNet rendszerből származó jövedelemmel rendelkeznek”, azonban azt vagy nem vallották be, vagy adóbevallásukat utólag módosítva „a ScienNet által ténylegesen jóváírt jövedelmet” már nem tüntették fel.

A jobbikos honatyát ezt követően számos egykori ScienNet törzsvásárló kereste meg, akik elmondták: adófizetési kötelezettségüket azért nem tudták mai napig teljesíteni, mert a NAV immár fél évtizede zár alatt tartja törzsvásárlói számlájukat.

Szávay István ezért ma már a parlamentben interpellálta a területért felelős nemzetgazdasági minisztert, az iránt érdeklődve, hogy meddig tart még a nyomozás a ScienNet-tel szemben, mikor juthat végre pénzéhez a több mint 400 ezer károsult, illetve elfogadhatónak tartja-e a minisztérium a pénzükhöz mintegy fél évtizede hozzáférni nem tudó törzsvásárlók NAV általi bírságolásának, vagyontárgyaik lefoglalásának szomorú tényét.

Tállai András, a nemzetgazdasági minisztérium parlamenti államtitkára válaszában csak mismásolt, mivel sem a nyomozás aktuális állásával, sem pedig a NAV-bírságok jogszerűségével és igazságosságával kapcsolatban nem tudott érdemi választ adni a jobbikos képviselőnek és azoknak, akiknek a feje fölül épp most viszi el a házat a végrehajtó. Arra azonban futotta, hogy egy burkolt politikai haszonszerzéssel vádolja meg Szávayt csak azért, mert a jobbikos honatya hónapok óta megnyugtató megoldást követel az immár fél évtizede bírói ítélet nélkül, igazságtalanul meghurcolt ScienNet-károsultak százezreinek problémájára a kormánytól.

A nemzeti radikális képviselő viszontválaszában elmondta, végtelenül igazságtalan, hogy a majd’ félmillió károsultnak ki kell várnia a nyomozás lezárultát ahhoz, hogy hozzájusson ahhoz a pénzhez, amelyből adókötelezettségeit teljesíthetné, miközben a NAV már most is büntetlenül bírságolhatja az egykori ScienNet-es törzsvásárlókat. A jobbikos képviselők ezért nem fogadták el az államtitkári választ, sajnos azonban ezt az Országgyűlés fideszes többsége szó nélkül megtette.

Portálunk megkeresésére Szávay István elmondta, hogy továbbra is szeretne a most már egyre inkább NAV-károsultaknak nevezhető egykori ScienNet törzsvásárlók ügyével foglalkozni. „Eddig csak az illetékesek, köztük az érintett minisztérium figyelmét próbáltam felhívni ennek az ügynek a fontosságára, most azonban meg fogom vizsgálni, hogy ezen túl milyen konkrét lehetőségek állnak rendelkezésemre az ügy előmozdítására. Még ha a hatóságok a törvény betűjének megfelelően jártak is el, eljárásukat azonban mégis méltánytalannak és igazságtalannak tartom, hisz azzal számos magyar család létbiztonságát sodorták veszélybe.” – összegezte véleményét a Jobbik alelnöke..

 

Kovács Dávid Attila

alfahir.hu