Ne a termőföld eladásával finanszírozza a Fidesz az oligarchaváltást!

Hétfőn tovább folytatódott a Földet az oligarcháknak, gazdáknak! program, amely során a közösségi tulajdonban lévő, élelmiszer-termelésre alkalmas, éppen ezért stratégiailag kiemelten fontos magyar termőföldet magánkézbe játsszák. Függetlenül attól, hogy a vásárló külföldi vagy magyar, családi vállalkozó, vagy épp stróman. 

Mivel a 380 ezer hektár termőföld eladása az egész országban zajlik, ezért a Jobbik is több helyszínen, Tatabányától Veszprémig, Debrecenen át Miskolcig igyekszik a lakosság figyelmét ráirányítani a XXI. század legnagyobb (globális) bűntettére, a törvényesített földrablásra. 
Az év elején oligarchaváltás történt a nagyobbik kormánypártnál, az állami tulajdonú földek árverésével pedig ki tudják szolgálni a "feltörekvő oligarchákat", így a hatalom pénzügyi háttérhatalma megmarad
- utalt Vágó Sebestyén jobbikos honatya Tatabányán megtartott sajtótájékoztatóján a Fidesz és Simicska Lajos közti megváltozott viszonyra (mint ismert, a milliárdos nagyvállalkozó akkor jutott állami földekhez, amikor épp az első Orbán-kormány privatizálta a termőföldet).
 
A földárverések helyszínén Vágó Sebestyén arra is figyelmeztetett, hogy
"Magyarországon az állami tulajdon kezelését nem az államérdek, hanem pártérdek motiválja, annak megfelelően, hogy milyen gazdasági körök húzódnak meg egy párt mögött".
Ander Balázs a nemzeti párt országgyűlési elnöke, valamint Szőcs Norbert a Jobbik Baranya megyei közgyűlési képviselője közös közleményben rögzítette:
a földek elárverezése nem más, mint aminek minden gondolkodó, a nemzet sorsáért felelősséget érző ember látja: a rendszerváltás óta eltelt két és fél évtized legnagyobb és egyben legpofátlanabb köztulajdon-széthordása zajlik.
Véleményük szerint a tőkeerős licitálók megjelenésével a magyar falu népe a politikai hűbéresek cselédjévé züllik, a vidék haverok általi gyarmatosítása ezzel végstádiumába ér, amit a Jobbik soha nem fogad el!
 
Álságosnak tartják a kormányzati propagandát, amellyel folyton a kérges tenyerű kisgazdákra hivatkoznak, őket legfeljebb a nagybirtokos, fideszközeli Döbrögik földszerzésének igazolására fogják felhasználni. Az igazi kisgazdáknak esélyük sem lesz hitel révén földhöz jutni, mivel a hitel megszerzésének feltételeként a saját földbirtokukat kellene zálogba helyezni - olvasható a közleményben, majd hozzáteszik:

az egész földlenyúlás valójában a kérges lelkű agrárcápák érdekét szolgálja.

 
Demeter Pál, a nemzeti ellenzék Hajdú-Bihar megyei önkormányzati frakcióvezetője azt emelete ki, hogy
a vízkincs és az erdeink mellett az utolsó nemzeti vagyonunk az anyaföld, amely most kiárusításra kerül,
és amely eddig hosszú távon biztosított bevételi forrást az államnak.
 
A képviselő Kőszeghy Csanád Ábellel, a Jobbik városi elnökével tartott Debrecenben sajtótájékoztatót. A megyeszékhelyen hétfőn három helyszínen kezdődtek meg a licitek.
 
A kormány több álságos dologgal is próbálta már indokolni, hogy miért van szükség az állami földek sürgős eladására, sőt, hazug módon azzal is megvádolta a Jobbikot, hogy összefogott az MSZP-vel annak érdekében, hogy külföldiek is vásárolhassanak ezekből, miközben
a Jobbik képviselői épp annak érdekében nyújtottak be módosítást a földtörvényhez és az alaptörvényhez is, hogy az állami erdők és termőföldek véglegesen elidegeníthetetlenek legyenek
- emlékeztettek a politikusok.
 
Demeter Pál és Kőszeghy Csanád Ábel - Deberecen
 
Kőszeghy Csanád Ábel megosztotta félelmeit is: ilyen előzményekkel már könnyen elképzelhető a húszéves elidegenítési tilalom megszüntetése is, aminek lehetőségére utal, hogy információink szerint a városok közvetlen határában fekvő területekre lényegesen nagyobb az érdeklődés mint máshol. Végül hozzátette: erre csak az lehet a magyarázat, hogy

a spekuláns befektetők építési telekként akarják majd értékesíteni a megszerzett területeket.

A Jobbik Miskolcon is tiltakozott az állami földek eladása ellen. A párt képviselői szerint a jelenlegi földárverés nem szól másról, minthogy a nemzet vagyonának utolsó tartalékaiból újabb jelentős falatot juttasson a kormány a hozzá hűséges holdudvarhoz.
 
Másrészt az ezer sebből vérző 2016. évi költségvetés számára kívánnak ebből az összegből tartalékot biztosítani a földvagyon elherdálásával, mondta Egyed Zsolt. A Jobbik országgyűlési képviselője szerint a kormány folyamatosan megszegi ígéreteit:
a fideszes földforgalmi törvény megszavazásakor a kormány legfőbb érve az volt, hogy így külföldi állampolgár nem tud magyar termőföldhöz jutni. Ezzel szemben azaz igazság, hogy a jelenleg zajló állami földeladások feltételeinek több mint 200 külföldi állampolgár felel meg, így a Fidesz megkezdte a magyar föld kijátszását a külföldiek és a kupecek kezére.
 
Egyed Zsolt és Pakusza Zoltán - Miskolc
 
Pakusza Zoltán, a Jobbik Borsod megyei elnöke Orbán Viktor 2010-es szavait idézte:
"Önök biztosak lehetnek abban, hogy amíg a Fidesz kormányon lesz, és abban az én munkám is ott lesz, addig Magyarországon külföldiek - akármit döntenek Brüsszelben - itt soha termőföldet nem fognak vásárolni.”
A nemzeti párt politikusa leszögezte:

a magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!

Galambos István, a Jobbik veszprémi választókerületi elnöke szintén a külföldi (uniós) állampolgárok földhöz jutására hívta fel a figyelmet: mint mondta, már ennek a lehetősége is óriási problémát jelent. Történelmi jelentőségű bűncselekménynek nevezte, hogy Orbán Viktor megszegte korábbi igéretét, amelyben arról biztosította az embereket, hogyha rajta múlik, akkor a földek nem juthatnak külföldiek kezébe.
 
Veszprém
 
Galambos István továbbá rámutatott a civilszervezetek által is alátámasztott megállapításra, hogy a XXI. század kérdéseire, a globális élelmezési válság, illetve a klímaváltozás jelentette kihívásokra csak úgy lehet érdemben választ adni, ha a közösségek rendelkeznek termőfölddel.