2014. 04. 03. 14:43

Ne az átlagemberek fizessék meg a tranzakciós illetéket!

A Jobbik a tranzakciós illeték átalakítását tartja szükségesnek: az átlagbérig minden magyar átlagpolgárt mentesítene az illeték hatásai alól, és egy átfogó monitoring rendszert hozna létre, amely folyamatosan szondázná, hogy a különböző banki költséghányad növekmények mögött állnak-e valós piaci folyamatok, vagy csak egyszerű áthárítási kísérletek.

zuA párt a tranzakciós illeték, illeték létét is megkérdőjelezi, hiszen itt valójában egy adótípusról van szó. Egy olyan adóról, amiért ellenszolgáltatás nem jár. Mint ismert, azért kellett illetékként elkeresztelni, hogy a különböző uniós procedúrákból és eljárásokból kicsit kevesebb legyen - mondta Z. Kárpát Dániel csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Alapvetően egy tranzakciós típusú illetékkel nem is lenne problémánk, ha az a valóban az lenne, hiszen a Jobbik már régóta hangoztatja, hogy a spekulációs ügyleteket olyan szinten kell visszafogni, hogy ne érje meg a forint ellen támadásokat indítani - mondta.

A Jobbik szakpolitikusa szerint a tranzakciós illeték jelenlegi formában nem azokon kerül behajtásra, akikre kivetették. Az érintett bankok az áthárítás tényét tömegesen ismeri el, s nagyon sok alkalommal kaptuk rajta őket, hogy a kivetett illeték hányadánál nagyobb pénztömegeket hárítottak át saját ügyfeleikre. Még nagyobb baj azonban az, hogy a kormányzat tudja, hogy az emberek és nem a bankok fizetnek, még sem tesz semmiféle ellenlépést - tette hozzá.

Bár született egy pár milliárdos banki bírság, ugyanakkor ez egy-két banki munkanap alatt visszapörög a kasszába. A nemzeti párt szerint ez egy hallgatólagos közmegegyezés: bírság van, de ennek kitermelése pár napot vesz csak igénybe. A rendszer pedig tovább működik.

A Jobbik ezért a tranzakció illeték formájának átalakítását tartja szükségesnek. A párt szerint az átlagbérig minden magyar átlagpolgár mentesíteni kell a tranzakciós illeték hatásai alól, emellett pedig egy átfogó monitoring rendszert hozna létre, amely folyamatosan szondázná, hogy a különböző, banki költséghányad növekmények mögött állnak-e valós piaci folyamatok, vagy csak egyszerű áthárítási kísérletek.

Végül pedig egy valódi szankciórendszert kell kidolgozni - tette hozz Z. Kárpát Dániel. A politikus szerint a pénzbüntetés csak az egyik forma lehet, hiszen mit csinálunk akkor, ha a multikhoz hasonlóan a bankok a saját alkalmazottaikra hárítja át a büntetést, ezért elkerülő mechanizmusokat kell kitalálnunk, és egy olyan szankciórendszert, amely valóban visszatartja a bankokat az áthárítás gyakorlatától.

Szükség van a tranzakciós illetékre, szükség van a spekuláció visszaszorítására, de ennek kizárólag a milliárdos ügyfelekre, kizárólag a valóban spekulatív pénzügyi ügyletekre vonatkozzon. A magyar állampolgárokat azonban legalább az átlagbérükig meg kell kímélni attól az indokolatlan tehertételről, amely a Jobbik számításai szerint az úgynevezett rezsicsökkentés engedményeinél is nagyobb mértékben terhelt a lakosság zsebét - mondta Z. Kárpát Dániel.

alfahir.hu