Néhány év múlva a menekültek száma felülmúlhatja a cigányságét

Gyakorlatilag elárasztják az országot a menekültek. Vannak olyan napok, amikor akár ötszázan is érkeznek. Az EU előírásai miatt, kötelességünk gondoskodni róluk. A legtöbbjük természetesen azonnal menekültkérelmet terjeszt elő, annak elbírálásáig pedig a magyar állam vendégszeretetét élvezik. Sokuk betegen érkezik, így komoly közegészségügyi probléma is fenyeget.

Ha minden így megy tovább, lassan minden vidéki településen lesz 1-2, az állam pénzén fenntartott menekülttábor. Évről évre többen érkeznek, és még több millióan vannak olyanok, akik Észak- és Közép Afrikából szeretnének bejutni az EU területére. 

Csak szombaton közel ötszázan érkeztek

Harminchárom csoportban összesen 422 határsértőt fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve az elmúlt 24 órában Csongrád megye déli részén – tájékoztatta a Csongrád Megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t.

Szenti Szabolcs közölte, legnagyobb csoportra, 64 koszovói állampolgára, köztük 26 gyermekre pénteken késő este bukkantak Ásotthalom külterületén a járőrök. A határsértők döntő többsége menekültkérelmet terjesztett elő – tudatta a százados.

Vasárnap 9 óráig még csak 190-en jöttek...

A Kelebia, a Bácsalmás és a Hercegszántó Határrendészeti Kirendeltség eljárást indított 145 koszovói, 12 iraki, 20 afgán, 2 kubai, 3 szerb-koszovói, 1 bangladesi és 7 szír állampolgárral szemben, akiket 2014. december 5-én és december 6-án Kunbaja és Kelebia belterületén, valamint Tompa, Csikéria, Kelebia és Hercegszántó külterületein, továbbá egy belépő tehervonaton ellenőriztek a járőrök.

A 32 csoportban érkező külföldiek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért a felnőtteket elfogták és a kíséretükben lévő 38 gyermekeket és fiatalkorút a kirendeltség erre alkalmas helyiségében felügyelet mellett helyezték el. Ellenőrzésük alkalmával kiderült, hogy 1 fővel szemben beutazási és tartózkodási tilalmat rendeltek el. Valamennyien menekültstátusz iránti kérelmet nyújtottak be, így átadták őket az illetékességgel rendelkező Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársainak. 

Csongrád megye van a legrosszabb helyzetben

Csongrád megye déli határszakaszán az elmúlt hónapokban jelentősen megnövekedett illegális migrációs nyomás komoly kihívás elé állítja a rendőrséget és a velünk együttműködő polgárőrséget, mezőőrséget. Míg 2013-ban összesen 17 475 felnőtt határsértőt fogtunk el megyénkben, 2014. január 1. és november 30. között 25 476 főt, melyből 3421 fő gyermek.

A folyamatos migrációs nyomás miatt az Országos Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrség járőreivel erősítette meg a határrendészeti szolgálatot. A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség munkatársait a határsértők őrzésében Csongrád megye más rendőri szervei is segítik. Az idegenrendészeti eljárások gyors és szakszerű lefolytatásában más megyei rendőr-főkapitányságok szakemberi is közreműködnek. A szállító kapacitás bővítésére az Országos Rendőr-főkapitányság 2014. december 5-én egy újabb szállító járművet bocsátott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendelkezésére. A kirendeltségen kialakított Egészségügyi Áteresztő Pont a nap 24 órájában biztosítja a határsértők egészségügyi ellátását.

A Honvédség adja át a készletei

A rendőrség kérésére a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi kihelyezett szervezeti eleme 2014. december 6-tól sátrakat és ágyakat biztosított a kirendeltségnek, melyekben – szükség esetén – további 250-300 migráns elhelyezése megoldott.

Újra kellene gondolni a migrációs politikát 

Az EU azon előírása mely szerint menedékérelmének elbírálásáig nem lehet senkint sem kitoloncolni azt az állapotot eredményezte, hogy milliószám kelnek útra a "menekültek". Nagy részük olyan országból érkezik, ahonnan semmi sem indokolja a "menekülést", ennek ellenére nekünk kötelességünk átmenetileg befogadni őket.

A migránsok szervezett embercsempész bandák segítségével próbálnak bejutni valamelyik európai országba. Így gyakorlatilag az EU a szervezett bűnözést is támogatja. Egy bevándorló átlagosan 2-5 ezer euró között fizet a csempészeknek, kiszámolható tehát, hogy mekkora üzletről van szó. A jelen helyzetben az Európai Uniónak az egész migrációs politikáját újra kellene gondolnia. 

alfahir.hu