Nekilódultak a bevándorlók

Az egész országból elindultak a migránsok Ausztriába. Az M1-esről leterelték őket, egyelőre mindenki csak sodródik. Az osztrákok lezárták a határt (nyilván nekik erre joguk van, ha mi csináljuk akkor az embertelenség -a szerk.). Eközben folyamatosan érkeznek az újabb bevándorlók. Kövessen minket figyelemmel, percről percre.

Forrás
MTI nyomán

Különvonattal Salzburgba és Bécsbe viszik a Magyarországról érkezetteket.

Salzburgba megy majd a Magyarországról érkező első "menekültekkel" az a különvonat, amely már beállt a nickelsdorfi állomásra - mondta el az osztrák hírügynökségnek szombaton kora reggel Sonja Horner, az ÖBB osztrák állami vasúttársaság szóvivője. A már előkészített második szerelvény pedig a bécsi Westbahnhofra viszi majd az arra felszállókat - tette hozzá.

Horner szavai szerint egyelőre ezt a két vonatot "tervezték be biztosra". A további fejleményeket be kell várni ahhoz, hogy a helyzetet reálisan fel lehessen mérni.
    
Werner Fasching, a burgenlandi tartományi rendőrfőnök helyettese korábban, hajnalban azt mondta, a Magyarország felől buszokkal Ausztriába érkező embereket egy különvonattal a bécsi Nyugati pályaudvarra (Westbahnhof) viszik Nickelsdorfból (Miklóshalma). A vonat indítását eredetileg reggel 6 órára tervezték. A burgenlandi főkapitányság további vonatok indításával is számol - mondta.
    
Hans Peter Doskozil tartományi rendőrfőnök közlése szerint az osztrák rendőrök a határ magyar oldalán, egy régi buszpályaudvarnál várták be a bevándorlókkal érkező buszokat, hogy Ausztriában a megfelelő helyre kalauzolják azokat. Információi szerint 50-60 autóbusz érkezhet. A migránsokat a magyar oldalról vagy a nickelsdorfi vasútállomásra, vagy Nova Rock Halléhoz viszik. (Ez utóbbi egy eredetileg fesztiválsátornak felállított befogadóhely.)

Megérkezett szombat kora délután a müncheni főpályaudvarra az első különvonat, amely Magyarországról indult menedékkérőket szállított Ausztriából.

A Deutsche Bahn német vasúttársaság korábban azt jelezte, hogy a szerelvény még 13 óra előtt érkezhet meg a bajor tartományi fővárosba, és nagyjából 500 menedékkérőt szállít majd. A vonat a vártnál később és kevesebb menedékkérővel, mintegy 250 emberrel érkezett meg - jelentette a BR bajor közszolgálati médiatársaság.
   
Délelőtt menetrendszerinti járatokkal már körülbelül 350 Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe.
   
A bajor hatóságok szerint szombaton 5 ezer és 7 ezer között lehet a Magyarországról érkező menedékkérők száma.
   
A menedékkérőket regisztrálják, ellátják, majd a müncheni nemzetközi vásár két pavilonjában kialakított ideiglenes szálláson, vagy pedig a München melletti Grasbrunnban működő állomáson helyezik el őket.

Aki a pokolra kíván jutni annak
Balra a második ajtó
De ha a Szent-Péter szigetekre már
Be van fizetve az útja
Önnek a Mennyország Tourist
A legjobb szolgáltatást nyújtja

Énekli bele a mikrofonba Lukács Laci 1999 óta1. És milyen igazak most e sorok, íme:

bn,

Grafika: Baranyi Balázs

1. Aztán persze bőven előfordulhat, hogy játszották már korábban  is, engem sajnos akkoriban még nem engedett el anyukám a koncertekre :(

A kora reggeli órák óta már 6500 "menekült" érkezett Magyarországról Ausztriába - közölte szombaton délben Twitter mikroblog felületén az osztrák belügyminisztérium.

A migránsok közül "szinte mindenki Németországba akar továbbutazni, és ezt lehetővé fogjuk tenni a számukra" - áll a belügyi közlésben. A tárca előzőleg arról tájékoztatott, hogy Ausztria összesen mintegy tízezer ember érkezésére számít Magyarország felől a mostani "menekülthullámban".

A főváros felfüggeszti a Verseny utcai ideiglenes szociális blokk kialakítását - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombatra virradó éjszaka az MTI-t.
    
Azok után született meg a döntés, hogy az illegális bevándorlók elhagyták a Keleti pályaudvar tranzitzónáját. Közleményükben azt írták: a főváros hatvan autóbuszt biztosított az illegális  bevándorlók szállításához.
    
Korábban a fővárosban a Keleti, a Nyugati, és a Déli pályaudvaron alakítottak ki tranzitzónákat az illegális bevándorlók számára. A legtöbben a Keleti pályaudvaron voltak. A fővárosi vezetés a "hatóságokkal és az önkéntesekkel folytatott konzultáció" (csak az ott élőkkel nem sikerült egyeztetni - a szerk.) során úgy döntött, hogy egy új helyszínen alakítanak ki egy úgynevezett ideiglenes szociális blokkot a migránsok elszállásolására. Ennek helyszínét a Verseny utcában egy egykori piac helyén jelölték ki.
    
Mint ismert, a Jobbik aktivistái és szimpatizánsok (köztük Magvasi Adrián, portálunk főszerkesztője is) az egykori piac területet blokád alá vonták, hogy ne lehessen kialakítani az ottani tranzitzónát. A rendőrök végül szerdán előállították a tiltakozókat.

Tudnak ők erélyesek lenni, ha akarnak. A magyar állampolgárokkal szemben.

Elérte az 1-es főutat szombaton 14 órakor migránsok több mint kétszáz fős csoportja, amelyik reggel gyalog indult Bécs felé a bicskei befogadó állomásról - közölte a helyszínről az MTI tudósítója.

A bevándorlók több mint húsz kilométeres gyaloglás után az 1-es főút menetirány szerinti bal oldalán haladnak rendőri biztosítás mellett, a forgalmat nem zárták le. A menet hamarosan Tatabánya Felsőgalla városrészéhez ér. A migránsok korábban alsóbbrendű útvonalakon haladtak.
   
A Migration Aid nevű szervezet képviselői azt közölték az MTI tudósítójával, hogy ötven autóból álló konvojt szerveznek az emberek határhoz szállítására. Az MTI tudósítójánál ezzel egy időben több magyar rendszámú gépkocsi sofőrje is érdeklődött a menetről.

Visszafordítják a feltorlódott járműveket az M1-es autópályán Hegyeshalomnál - tapasztalta az MTI helyszínen lévő tudósítója. Az autópálya Bécs felé vezető oldalát a határátkelő előtt hajnalban zárta le az osztrák hatóság a gyalogosan érkező migránsok miatt. Azóta mintegy 10 kilométeres dugó alakult ki az autópályán a határ előtt. A feltorlódott sorban még mintegy 30-40 migránsokat szállító busz is várakozik, amelyekről folyamatosan szállnak le a bevándorlók és lépik át a határt gyalog.

 

Az ORFK sajtótájékoztatóján kiderült, nem lesz még egyszer buszoztatás, az egy egyszeri alkalom volt. Azt is elmondták, hogy rendőrség be fogja tartatni a KRESZ-előírásokat az autópályák esetében. Vagyis le fogják a bevándorlókat terelni az M1-esről az 1-es főútra.

Mondhatjuk már, hogy visszafogott péntekünk volt.

Csongrád megye déli részén 1817 határsértőt - köztük 423 gyermeket - tartóztattak föl a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve pénteken - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t- Szenti Szabolcs közölte, az elfogottak közül legtöbben szíriai állampolgárnak vallották magukat.
      
Országszerte tiltott határátlépés miatt pénteken 2181 embert fogtak el a rendőrök, tizenegy gyanúsítottal szemben embercsempészet, kettő esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

A rendőrség a tatabányai vasútállomásra kíséri azt a több mint kétszáz migránst, akik reggel a bicskei befogadó állomásról indultak - közölte az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szombat délután a Migration Aid nevű szervezet képviselőire hivatkozva.
 
A migránsok csoportja szombaton délután fél négykor Tatabánya Felsőgalla városrészének főútján haladt. Az MTI tudósítója szerint a menetben főként fiatal férfiak mennek, néhány gyerekes család mellett.
 

A Magyar Idők értesülései szerint a migránsok megfenyegették az őket Hegyeshalomra szállító konvoj első buszának vezetőjét.

A lap szombaton, online felületén azt írta: a buszon utazók azt mondták a sofőrnek, "ha nem Hegyeshalomra viszel minket, megölünk". A sofőr a Magyar Idők kérdésére hozzátette: rendkívül feszült volt a légkör. A migránsok üzenetét egy bécsi újságíró tolmácsolta neki.
   
Elmondta azt is, hogy a második fordulóra lecsillapodtak a kedélyek.

Volt, aki saját maga felgyújtásával fenyegetőzött, többen pedig kövekkel fegyverkezve szálltak fel a buszokra pénteken, mert nem bíztak abban, hogy valóban Hegyeshalom felé indulnak a járművek – írta az Origónak küldött közleményében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője.