2014. 12. 19. 09:05

"Polgármester csak azt kérem, egy kis segélyt adjon nékem"

Sajnos azoknak lett igaza, akik szerint a választásokat követően a Fidesz "pofára" kezdi osztani a pénzeket, az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat (tehát azok lakosságát) bünteti, míg a "sajátjait" jutalmazza.
 
Úgy tűnik, a hatalom arroganciája minden képzeletet felülmúl. A belügyminisztériumnak ugyanis egészen véletlenül úgy sikerült kiosztania rendkívüli önkormányzati támogatásokat, hogy azokból alig jusson az ellenzéki vezetésű településeknek. Így többek között Kalocsa, Szigetvár, vagy éppen a jobbikos vezetésű Ózd az igényelt összeg alig ötödét kapja, miközben a hasonló lélekszámú és adottságú fideszes városok lényegesen többet kaptak...
 
Mint ismert, kormánypárti politikusok az önkormányzati választások előtt hol virágnyelven, hol gyomorforgatóan nyíltan beszéltek arról, október 12-én a magyaroknak olyan embert kell(ene) választaniuk maguknak polgármesternek, akik "együttműködőek" a kormányzattal, ahogy egy szórólapon is írták: "akik együtt akarnak, és ami még fontosabb, együtt tudnak dolgozni a Fidesz-kormánnyal és a Fidesz-többség vezette megyei önkormányzattal”.

dfghwer Elég világos beszéd nem?
 
Több mint 1100 önkormányzat örülhetett, miután a Belügyminisztérium 12 milliárd 158 millió forintot osztott ki köztük december elején - írja a hvg.hu. A rendkívüli pénz célja a működőképesség fenntartása, hiszen a támogatás alapjául szolgáló rendelet szerint a juttatást az önkormányzatok működőképességének megőrzéséhez, illetve a feladatellátást veszélyeztető helyzet elhárításához lehetett igényelni.
 
Már aki kap, ugye.
 
Rögtön kezdjük is a nagy falattal: a fideszes vezetésű Pécs az igényelhető keretösszeg több mint 10 százalékát, 1,362 milliárd forintot kapott, a szintén fideszes Komló - arányaiban még nagyobb - 300 milliós támogatást kapott. 
 
A pénz elvileg nem találomra, hasra ütésszerűen lett kiosztva, azokat az igénylő önkormányzatok minden esetben kifizetetlen, az alapvető működéssel szorosan összefüggő számlákkal kellett igazolni. Az önkormányzatok ezeket még döntően a választások előtt nyújtották be, így még élesebben kirajzolódik, hogyan bánik a kormány az ellenzéki települések lakóival, hiszen így a sokszor fideszes önkormányzat által igényelt pénz töredéke csorog csak be a már ellenzékivé váló településre.
 
Szép példa erre Baranya. Az ország egyik legelmaradottabb járásának központja, a 2700 fős Sellye az óvodások étkeztetésének kifizetetlen számláira igényelt 22 milliót, amelynek nem egészen 20 százalékát, 4,1 millió forintot kapott meg, mondta a hvg.hu-nak Nagy Attila szocialista polgármester.
 
Ezzel szemben a kormánypárti, 476 fős Kémes több mint 16 millió forintot kapott (itt még kihelyezett kormányülést is tartottak a tekintetes urak a választások előtt).
 
De ott van a fürdőváros Harkány: a 4100 fős település 160 milliós rendkívüli támogatásban részesült (Tiffán Zsolt még a választások előtt ígérte meg: ha leváltják a független polgármestert, meg lesz a jutalom. Nos úgy tűnik, ez itt az.)

"Polgármester csak azt kérem, egy kis segélyt adjon nékem"
 
Szigetvár viszont nem döntött jól: a városban októberben megalázó vereséget szenvedett a Fidesz - akárcsak Ózdon - meg is látszik a támogatáson. A 10 700 lakosú városnak szűk 45 millió forinttal kellett megelégednie, ami az eredeti igény mintegy 20 százaléka (ugyanakkor a hvg.hu felhívja a figyelmet arra: a választások előtt a fideszes önkormányzat gyakorlatilag eltapsolta a pénzt, rendkívül nehéz helyzetbe hozva az önkormányzatot. Így például az eredetileg előirányzott kommunikációs keret 865 százalékát sikerült elkölteni ebben az időszakban (honnan ismerős ez), a rendkívüli segélyekre pedig a 2013-as összeg 752 százalékát, 30,8 millió forintot költötte a volt városvezetés.
Békés megyében, a 488 fős Pusztaottlaka kerek 50 milliós támogatásban részesült (magyarul: lakosonként 100 000 forintot), akinek polgármestere egészen véletlenül a Fidesz Békés megyei erős embere: Simonka György. Salgótarján viszont rosszul járt: az eredetileg igényelt 600 millió forint helyett be kell érniük 10 millió forinttal... 
 
Jobbikos? Bűnhődj!
 
Természetesen a Fidesznek mindegy, milyen színű az ellenzéki település, ha nem fideszest választottak a balga lakók, akkor majd a büntetésből értenek. 
 
Mint ismert, a kormánypárt úgy szenvedett megalázó vereséget Ózdon novemberben, hogy megpróbálták a város cigányságát teljes egészében mozgósítani. Így sem sikerült, a megalázottság azonban nagy úr: most jöhet a kisstílű bosszú. A 34 ezres városban különösen a szociális kiadások terhelik meg a költségvetést, ezért még novemberben pályáztak 97 millió forintra a belügyminisztériumnál. Ebből az összegből lett végül 25 milliós. Összehasonlításképpen: a 8 ezres lélekszámú Putnok 24 milliós, a 16 ezres Mezőkövesd 68 milliós (Tállai András szállásterülete), Romhány 25 millió, Diósjenő pedig 30 milliós támogatásban részesült.
 
Ózddal ellentétben ezeken a településeken fideszes polgármester van...
A szintén jobbikos vezetésű, 12 ezres Tiszavasvári 10 millió forintott kapott, miközben a hasonló méretű Sárospataknak 42 millió, a szomszédos, 17 ezres Hajdúnánásnak viszont már 12-szer annyi: 121 millió forint jutott. Ez persze szinte elenyésző: a 15 ezres, szintén fideszes vezetésű Berettyóújfalu 250 millió forinttal lett gazdagabb...
 
Illés Attila, Miske fideszes polgármestere, egyben a Bács-Kiskun megyei önkormányzat Pénzügyi és Turisztikai Bizottságának elnöke lobbizott talán a legeredményesebben ebben az országban: az 1700 lakosú község 230 millió forinttal gazdagodott! Ez bizony lakosonként 135 000 forint. Összehasonlításképpen: Ózdon ez az arány 735 forint, Tiszavasváriban pedig 833 forintocska. Kérdés van még?
 
A hvg.hu kérdésére, miszerint mégis milyen módszertan szerint osztogatták szét a pénzt, a belügy sajtószolgálata csak annyit felelt:  „egy-egy önkormányzat számára megítélt támogatás nem egyenesen arányos a település lakosságszámával, hiszen az önkormányzatok kérelmeiben szereplő egyedi indokok alapján jelentős különbségek alakulhatnak ki a megítélt támogatás összegében közel azonos lakosságszámú települések között”.
 
Egyedi eset? Ugyan kérem!
 
Nevetni fogunk (ha valakinek van itt kedve egyáltalán nevetni), de a Fidesz olyan nagy elődtől tanulta el az önkormányzatok szívatását, mint az MSZP-SZDSZ duó. A 2002 és 2010 között (különösen 2006 után) rendszeresek voltak az ellenzéki vezetésű önkormányzatok nehéz helyzetbe hozása, a támogatások hogy-hogy nem a szocialista vezetésű önkormányzatok felé vándoroltak.
 
Akkor még nagyon tiltakozott a Fidesz ez ellen. Azóta úgy tűnik, eltanulták a módszert.
 
alfahir.hu