2015. 11. 05. 20:24
MTI nyomán

Nem adják fel a román tüntetők - előrehozott választás jöhet

Az ország több pontján napok óta folyó több tízezres tüntetések a jelek szerint még a román politikusok rinocároszbőrét is kikezdték. A kormányzó pártok ma nem mertek megnevezni saját miniszterelnököt, inkább nagykoalíciót szeretnének. Az ellenzék azonban előrehozott választásokat, az utca pedig teljes megtisztulást követel. 

Nem neveztek meg miniszterelnök-jelöltet azok a parlamenti pártok, amelyekkel Klaus Iohannis román államfő csütörtökön megkezdte konzultációsorozatát egy új kormány megalakítása érdekében.
 
A jelenlegi kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea szerint a parlamenti pártoknak előbb meg kellene egyezniük, mi a legjobb válasz a Victor Ponta eddigi miniszterelnök - és ezzel a kormány - lemondásához vezető társadalmi elégedetlenségre, és csak azt követően kell a feladathoz megfelelő kormányfőjelöltet találni.
Bár korábban jelezte, hogy pártja folytatni szeretné a kormányzást, az általa felvázolt lehetőségek között nem szerepelt egy politikusokból álló kormány megbízása. Dragnea a lehetséges forgatókönyvek között 
egy szakértői kormány beiktatását, nemzeti egységkormány létrehozását említette, és a választások előrehozását sem zárta ki.
A jobbközép ellenzék fő erejét képező, Iohannishoz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) 
előre hozott választásokat sürgetett. 
Alina Gorghiu, a PNL társelnöke szerint a napok óta tüntető emberek egyértelművé tették, hogy nem bíznak a jelenlegi parlamentben, ezért a választások kiírása lenne a "legigazságosabb" megoldás.
 
A román alkotmány szerint az államfő akkor oszlatja fel a parlamentet, ha az két egymást követő miniszterelnök-jelöltjének nem szavaz bizalmat. Arra azonban még nem volt példa Romániában, hogy a törvényhozók ilyen módon hozzájárultak volna mandátumuk lerövidítéséhez: amikor Traian Basescu volt államfő a parlament feloszlatását helyezte kilátásba, a törvényhozók inkább beiktatták az államfő által javasolt miniszterelnököt.
 
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szakértői kormányt javasolt, amelynek a jövő évi költségvetés kidolgozása és a választások megszervezése lenne a feladata. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kifejtette: jó megoldás lenne a választások előrehozása, ha sikerülne megteremteni a törvényi feltételeit annak, hogy ezeknél már az új választási törvényt lehessen alkalmazni, amely szerint Románia visszatér a megyei pártlistás arányos választási rendszerhez. Az RMDSZ vezetője azonban arra figyelmeztetett, hogy nehéz lesz elhárítani a felmerülő alkotmányjogi problémákat.
 
Közben a bukaresti Egyetem téren csütörtök este is folytatódott a három napja kezdődött tüntetéssorozat: a demonstrálók világossá tették, hogy
 
nem elégszenek meg egy egyszerű "kádercserével", gyökeres változást, a közélet megtisztulását, a kompromittálódott politikusok eltávolítását, a korrupció megfékezését
 
követelik. 
 
A tömeg haragja nem kíméli az egyházi vezetőket sem, akiknek Romániában lényegesen nagyobb befolyásuk van a közéletben, mint Magyarországon. Dániel pátriárka, a román ortodoxia feje a Colectív klubban kitört, több, mint 30 emberéletet követelő tűzvész után döbbenetes érzéketlenségről és bigottságról tanúbizonyságot téve azt nyilatkozta:
a tragédia nem következett volna be, ha a fiatalok rock koncertek helyett templomba járnának. 
A tüntetők ezért az ő palotája elé is elvonultak, és követelték lemondását.