Nem enyhül az ukrán válság (Frissítve)

Kijev reméli, hogy az orosz fél beszámol arról, milyen intézkedéseket tett a genfi négyoldalú megállapodásban foglaltak megvalósulása érdekében - jelentette ki hétfőn Kijevben Andrij Desicja ügyvivő külügyminiszter. Az EBESZ vezetőségi tagja is tárgyalásokkal próbál enyhíteni a feszültségen, amire az ukrán bankok orosz jegybank általi sorozatos bezárása sem éppen segítően hat.

Az ukrán diplomácia vezetője újságíróknak nyilatkozva emlékezetett arra, hogy Kijev a megállapodás óta nem hajt végre "aktív cselekményeket" a Kelet-Ukrajnában indított terrorellenes művelet keretében, valamint társadalmi vitára bocsátotta az alkotmányreformot. Határozat született továbbá arról, hogy a helyi politikai erők képviselőit nevezik ki kormányzónak. Jelenleg a megyei kormányzókat Ukrajnában a mindkori államfő nevezi ki. 

Desicja rámutatott még arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) küldöttségével közösen egy sor olyan intézkedést tett az ukrán vezetés, amely lehetővé teszi a nemzetközi szervezetnek missziója teljesítését a keleti országrészben a genfi megállapodásban foglaltak szerint. A tárca vezetője Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői nyilatkozatára reagált, amelyben az orosz tisztségviselő tétlenséggel vádolta meg Kijevet, valamint azzal, hogy durván megsérti az ukrán válság rendezését célzó genfi megállapodást. 

Az ukrán külügyminiszter csodálkozásának adott hangot, hogy a kijevi orosz külképviselet diplomatái nem tájékoztatják Moszkvát Ukrajnának a megállapodással összhangban tett intézkedéseiről. Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió diplomáciai vezetőinek múlt csütörtökön Genfben megrendezett találkozóján született megállapodás az ukrajnai feszültség enyhítésére irányuló konkrét lépésekről. Az egyezség aláírói egyebek mellett felszólították a konfliktusban érintett feleket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, a megfélemlítéstől és a provokációktól. Az ukrán alkotmányozó folyamattal kapcsolatosan megállapodtak egy széles körű nemzeti párbeszéd ösztönzésében. Megegyeztek továbbá abban, hogy az EBESZ megfigyelői missziójának támogatnia kell az ukrán hatóságokat a genfi megállapodás megvalósításában.

Az oroszbarátokkal próbált közös hangot találni az EBESZ

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik vezető képviselője Ukrajnában találkozott a szlovjanszki oroszbarát önkéntesek parancsnokával hétfőn, és a csütörtöki genfi megállapodás végrehajtásáról tárgyalt vele. Mark Etherington a kelet-ukrajnai városban tudósítóknak elmondta, hogy két órán át tárgyalt Vjacseszlav Ponomarjov önjelölt polgármesterrel. Megkérdezte, hogy Ponomarjov és csoportja teljesíti-e Ukrajna és Oroszország megállapodását, és tudatta, hogy a középületeket elfoglaló aktivistákat le kell szerelni és ki kell üríteniük az épületeket. A szeparatista vezető válaszát nem árulta el a diplomata.

Szó volt a Szlovjanszkban letartóztatott emberekről, többek között a volt polgármesterről, a roma kisebbség bántalmazásáról érkezett jelentésekről és a vasárnapi fegyveres incidensről, amelyben három ember meghalt egy útellenőrző pontnál - mondta Etherington részletek ismertetése nélkül. Az EBESZ eddig mintegy száz megfigyelőt és közvetítőt küldött Ukrajnába, és ez a szám várhatóan nőni fog. A szervezet szóvivője elmondta, hogy a közvetítők felkeresik a szeparatisták által elfoglalt középületeket, bemutatják a csütörtöki genfi megállapodás másolatát, és elmagyarázzák azt a bent lévőknek.

A tapasztalatok vegyesek, a reakciók változatosak. Donyeckben és Szlovjanszkban keményedett a magatartás, más helyeken készségesebbek a csoportok. A közvetítők a kisebb településeken több tárgyalási szándékkal találkoznak - mondta Michael Bociurkiw. Az EBESZ-missziót vezető Ertugrul Apakan elmondta, hogy csak hétfőn sikerült Szlovjanszk térségébe küldeniük egy 10-12 fős csoportot, amely vasárnap még visszafordult biztonsági okokból. Szerinte néhány elfoglalt középületet már kiürítettek a szeparatisták.

A keményebb szeparatisták a brit hírügynökségnek azt mondták, hogy nem teszik le a fegyvert, csak ha előbb leszerelik a nyugat-ukrajnai Jobboldali Szektort.

Rájár a rúd az ukrán bankokra is

Az orosz jegybank hétfőn a Privatbank és további három kisebb ukrán bank, a Vseukrainsky Aktsionerny Bank, a Bank Kyivska Rus és az Imexbank Krím félszigeti érdekeltségeinek működési engedélyét vonta be. Az orosz jegybank indoklása szerint a bankok "nem teljesítették ügyfeleikkel szemben fennálló kötelezettségeiket". 

A bankok márciusban felfüggesztették tevékenységüket és az orosz jegybank indoklása szerint "semmi jelét nem mutatják annak, hogy meg akarnák kezdeni működésüket". Az orosz jegybank ezért bevonta működési engedélyüket a Krím félszigeten, valamint aktíváik és passzíváik kezelésének átvételével bízta meg a betétbiztosítási alapot. 

A Privatbank a legnagyobb magánkézben lévő ukrán kereskedelmi bank a tisztázatlan jogi környezetre és a készpénzszállítási lehetőségek hiányára hivatkozva függesztette fel működését a Krím félszigeten márciusban. A bank 5 milliárd hrivnya (323 millió euró) értékben kezeli Krím félszigeti ügyfeleinek betéteit. A Dow Jones hírügynökség az értesülés kommentálására nem tudta elérni az ünnep miatt zárva tartó ukrán bankokat.

Lavrov: Oroszország minden polgárháborús kísérletet megakadályoz

Szergej Lavrov közölte: "bűnös politikát" folytat az, aki polgárháborút szít és "nyilvánvalóan komoly véres konfliktus" kialakulásában reménykedik. Az orosz külügyminiszter azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy szemet huny "a kijevi hatalom és annak támaszai, a fegyveresek garázdálkodása felett". Közölte, hogy szerinte az ukrán vezetés durván megsérti az ukrán válság rendezését célzó múlt csütörtöki genfi megállapodást és nem tudja, vagy nem akarja ellenőrzése alatt tartani a szélsőségeseket.

Lavrov elítélte a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében vasárnap kora reggel történt lövöldözést, amelyben a régió belügyi igazgatóságának adatai szerint három ember halt meg. Közölte, hogy a történtek csak azoknak kedveznek, akik meg akarják akadályozni az Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselői között Genfben létrejött egyezség teljesítését. 

Vjacseszlav Ponomarjov, a szlovjanszki oroszbarát önkéntesek vezetőjének állítása és moszkvai jelentések szerint a Jobboldali Szektor nevű szélsőségesen radikális ukrán szervezet fegyveresei akartak átjutni gépkocsikkal a Donyeck megyei településhez közeli ellenőrzőponton. Amikor az ott őrködő fegyvertelen civilek megállították őket, a radikálisok tüzet nyitottak rájuk.  

Azóta Szlovjanszkban készültséget rendeltek el az önkéntes erők. Vezetőjük, a város "népi polgármesterének" kikiáltott Ponomarjov azt mondta, attól tartanak, hogy az ukrán radikálisok és a belügyi speciális egységek el akarják foglalni őrhelyeiket és a közigazgatási épületeket, amelyek az önvédelem ellenőrzése alatt állnak. A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió arról számolt be, hogy két ismeretlen ember megkínzott holttestét találták meg reggel a Szlovjanszk közeli ellenőrzőpontnál, ahol egy nappal korábban a lövöldözés kitört.    

Az orosz külügyminiszter a moszkvai tájékoztatón arról beszélt, hogy a Donyeck megyei Szlovjanszkban, valamint a délkelet-ukrajnai Mariupolban és a régió több településén folytatódnak a támadások. Szergej Lavrov azt mondta, hogy egyre többen fordulnak azzal a kéréssel Moszkvához, hogy állítsa meg ezt a "törvénytelenséget". Elismerte, hogy Oroszországot "nagyon nehéz helyzetbe" hozzák a kelet-ukrajnai orosz beavatkozásra vonatkozó kérések. Lavrov kijelentette: nevetséges az amerikai állítás, hogy abban a délkeleti ukrajnai régióban, ahol az összeütközések zajlanak, hatalmas mennyiségben találhatóak orosz fegyverek, mivel szavai szerint ott sohasem voltak más fegyverek.

Az orosz diplomácia vezetője hétfőn telefonon beszélt John Kerry amerikai külügyminiszterrel. Az erről szóló moszkvai külügyi közlemény szerint arra buzdította Washingtont: hasson oda az ukrán vezetésnél, hogy vegye elejét a "forrófejűek" véres provokációinak. Lavrov szerint Kerrynek ösztönöznie kellene a jelenlegi ukrán vezetést, hogy teljesítse vállalásait. A beszélgetésről kiadott washingtoni külügyi közlemény szerint ugyanakkor Kerry sürgette Oroszországot, hogy segítsen a múlt héten Genfben kötött négyoldalú szerződésben foglaltak valóra váltásában. 

Lavrov ugyancsak telefonon beszélt német kollégájával, Frank-Walter Steinmeierrel is. Hangsúlyozta: a kijevi hatóságoknak szigorúan és átfogóan kell teljesíteniük mindazt, amit a genfi nyilatkozatban lefektettek.

MTI nyomán - alfahir.hu