Nem hét, hanem kilenc útlevél volt a "menekültnél"


A röszkei tömegzavargás egyik, már előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottjánál a nyomozók a sajátján kívül még nyolc, más ember nevére kiállított útlevelet találtak - derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) MTI-nek küldött válaszából.

Az MTI azért kereste meg a rendőrséget, miutánb kiderült, hét útlevéllel is rendelkezett az a szír férfi, akit a röszkei határátkelő elleni támadás egyik irányítójának tart a rendőrség.
  
Az ORFK tudatta: az előzetes letartóztatásban lévő szír állampolgárnál a nyomozók a saját útlevelén kívül még nyolc, más nevére kiállított, az előzetes szakértői vélemények szerint nem hamis útlevelet találtak.
   
A férfi útlevelében volt érvényes schengeni vízum.
   
Az ügyről itt írtunk bővebben.
   
A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ szombaton kora délután fogta el, majd gyanúsítottként hallgatták ki. A Szegedi Járásbíróság kedden rendelte el az előzetes letartóztatását.
   
Az ORFK ugyancsak kedden közölte, hogy nemzetközi rendvédelmi együttműködésből származó információk szerint a 39 éves szír férfi, Ahmed H. a Szövetség a hit terjesztésére elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja. Terrorszervezetek ezt a mozgalmat fedőszervezetként is felhasználják radikálisok célországokba juttatásához - írták.