2014. 12. 15. 19:00

Nem ízlett a kormánynak a csoki, lenyelte inkább a dohánypiacot

A Fidesz kormány hétfőn sokak tyúkszemére rálépett, hiába is tiltakoztak ellene, pedig a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (DDDSZ) által rendezett, igen impozáns, forgalomlassító demonstráció valóban látványosra sikerült, csak hát kevésbé lett hatékony. Hiszen amíg a Szakszervezet a Margit hídnál igyekezett nyomást gyakorolni a döntéshozókra, addig az Országgyűlés megszavazta a dohány nagykereskedelem államosításáráról szóló törvényt. Ez azt jelenti, hogy a kormány éves szinten legalább 15 milliárd forintos hasznot generál egy - egyelőre - még ismeretlen nagykereskedőnek.

A legjobb az egészben egyébként az, hogy ezért a tetemes summáért, gyakorlatilag még az ujját sem kell megmozdítania majd a szerencsés kiválasztottnak, mert nemcsak a kormány által garantált árrés 3%-át hasznosíthatja a "megbízható nagykereskedő", hanem még legalább 60 napig szabadon forgathatja a dohánygyárak pénzét, mivel a kereskedő két hónappal később kell csak továbbítsa a trafikoktól befolyt pénzt.

a

A haverok elvtelen, gátlástalan kiszolgálása

A cinizmus netovábbja, hogy a piac és a szabad verseny védelme érdekében a törvényjavaslat egy központi állami szereplőt kíván az értékesítési láncolatba iktatni, akinek a feladata ténylegesen az, hogy a valós versenyt korlátozza, torzítsa - mondta el korábban Szilágyi György, a Jobbik képviselője a törvényről szóló vita vezérszónoki felszólalásában.

Szilágyi emlékeztettet, mivel mindannyian tudjuk, hogy a trafikmutyi idején mi volt a valós cél: a haverok elvtelen és gátlástalan kiszolgálása, ne legyen kétségünk afelől, hogy a valódi cél most is ugyanolyan gyarló és profán: a társak pillanatnyi anyagi érdekeinek kiszolgálása mindannyiunk kárára - jelentette ki.

A nemzeti párt politikusa szerint a törvényjavaslat új paragrafusként iktatja be azt a lehetőséget, hogy a kormány előírhatja azt, hogy a kiskereskedő dohányterméket csak az állam által kijelölt szereplőtől vásárolhat. Azonban a rendelkezési javaslat feltételes módban fogalmaz - figyelmeztettet Szilágyi.

Szilágyi felhívta arra a kiegészítésre a figyelmet, miszerint „Az ágazatért felelős miniszter mellőzheti a nyilvános pályázat kiírását.” A trafikpályázatok esetében legalább színjátékra sor került. Itt már erre sem ügyel a kormány, a haverok háttérben való mutyizását törvényi szintre kívánják emelni - hangsúlyozta a képviselő.

A nemzeti párt képviselője az országgyűlési vita során kiemelte, hogy az új szabályozás szerint az ellátó 60 napra köteles fizetni a nagykereskedőnek, míg a kiskereskedő az ellátó számára 15 napon belül utal a kiszállított áruért. Mint mondta, ennek alapján, legalább 30, de akár 60-70 napig is, az ellátó a hozzá befolyt vételárat szabadon forgathatja.

Szilágyi álláspontja szerint a dohány nagykereskedelem államosításáról szóló törvény ékes példája az állami erőfölénnyel való durva visszaélésnek, és az állami érdekek pillanatnyi, az egyéni anyagi érdekeknek való alárendelésének.

a

A kormányt már az sem érdekli, ha a haverok miatt százak kerülnek utcára

A törvényjavaslat a gyártóknak 15 százalékos, kötelező nagykereskedelmi árrést ír elő. Bár időközben a csőd szélén tántorgó nemzeti trafikokat megsegítendő, a dohány árrését 10-ről 13 százalékra pumpálják fel, a nagykereskedőnél így is a bevétel 3 százaléka ott marad. A nagyjából 550 milliárd forintos dohánypiaccal kalkulálva, 15 milliárd forintos biztos éves hasznot jelent majd a nagykereskedőnek ez a nol.hu számítása szerint.

Rossz hír lehet az is, hogy az elfogadott törvényjavaslat értelmében két lépésben nő a dohánytermékek jövedéki adója is , először áprilistól, aztán júliustól. Az adó mértéke először legalább 28 000 forint lesz ezer cigarettára. Jövőre már a cigarettához hasonló szivarka is a cigarettához hasonlóan adózik, így jelentősen drágulhat - értesült a vs.hu. Az idei készleteket viszont még a kedvezőbb adóval lehet értékesíteni.

Mint korábban beszámoltunk róla, a DDDSZ közleményben írta meg, hogy nincs előremutató jel a kormány egyeztetési szándékáról vagy álláspontjának jelentős módosulásáról a dohányiparban foglalkoztatottakat érintő törvényjavaslatokról, ezért a DDDSZ december 15-re egész napos demonstrációt jelentett be Budapestre.

A szakszervezet becslései szerint körülbelül 1200 dohányipari értékesítésben és logisztikában foglalkoztatott munkavállalót fenyeget az állami trafikellátó bevezetésének terve, mert annak megszavazása kötelezné a dohányvállalatokat értékesítési hálózatuk felszámolására.

a

A demostráción a szakszervezet csokoládét is osztogatott. A csomagoláson családi fotók láthatóak, a hátoldalon pedig egy üzenet: "Én azt szeretném az angyalkától, hogy a szüleink ne veszítsék el a munkájukat. Segíts kérlek tejesíteni! Szavazz nemmel a dohányipart érintő törvényekre!" Orbán Viktor és Semjén Zsolt nem úgy szavazott, ahogy kérték, de azért a csokit mindketten elmajszolták.

alfahir.hu