2015. 11. 05. 21:15

Nem kapnak kártérítést a Kapuvári Hús Zrt. beszállítói

Továbbra sem nyugodhatnak meg a Kapuvári Hús Zrt. korábbi dolgozói és beszállítói, egyelőre kevés az esély mutatkozik arra, hogy jogos követelésüket megtérítsék. Igaz, ennél is nagyobb baj, hogy az utcára került dolgozók közül sem mindenki talált magának munkát.

Mint ismert, a győri Kapuvári Hús Zrt. haláltusája idén februárban ért véget azzal, hogy a Kapuvár Bacon Kft. korszerű berendezéseit sikerült értékesíteni a konkurenciának.
 
Az sajnálatos módon már csak "erkölcsi elégtételt szolgáltatott" az a tény, hogy májusban jogerősen hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), amely a Kapuvári Hús Zrt.-nél több százmillió forintos adóhiányt állapított meg, és így feleslegesen és indokolatlanul zárolta a vállalat folyószámláit, amivel egyszersmind megágyazta a magyar cég sírját is.
Kizártnak tartom, hogy a NAV-nál bárki ilyen fontos döntést meg merjen hozni központi utasítás nélkül
- fogalmazott korábban az üggyel kapcsolatban az Alfahírnek Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa, aki szerint fontos, hogy ne egy üzem esetét vizsgáljuk, hanem a folyamat egészét értékeljük, amely során kiderül, hogy az elmúlt 10 esztendőben kik tettek szert milliárdos vagyonra a magyar agrárium szereplői közül.
 
Ettől függetlenül a munkájukat elvesztő dolgozók ezzel még nincsenek kisegítve.
 
Ezért fordult Magyar Zoltán írásbeli kérdéssel Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, amelyben arra volt kíváncsi, hogy
a kapuvári húsgyár beszállítói részesülhetnek-e bármilyen kártérítésben, az őket ért súlyos anyagi károk miatt, amelynek előidézője részben egy állami szerv volt?
Nos, a válasz alapján sok jóra nem kell számítani.
 
A tárcavezető által aláírt levélben mindössze egy történeti kronológiával találkozhatunk, amelyből diszkréten kihagyták a NAV szerepét a gyár csődjében, majd a végén még az is kiderül, hogy bár tisztában vannak a beszállítói követeléssel rendelkező vállalkozások helyzetével, de a számlák kiegyenlítése törvényben meghatározott sorrendben zajlanak, és ebben nem a magyar beszállítók az elsők.
 
Kártérítésről tehát nem esett szó, mindenki várja ki a végét – már ha kihúzza odáig...