2012. 11. 30. 15:53

Nem kell a jobbikos delegált a felügyelő bizottságba

Az már önmagában képzavart okoz, amikor az MSZP erkölcscsőszt játszik, hiszen ismerjük áldatlan tevékenységüket és annak következményeit nem csak a fővárosban, de az egész országban.

Az, hogy az elmúlt napokban megjelent vádak, melyekkel a szocialista képviselők illetik a lőrinci alpolgármestert és a jegyzőt, nem a mi tisztünk eldönteni, hogy valósak-e, hanem a rendőrségé. Azonban van néhány részlet, melyről az MSZP XVIII. kerületi frakciója elfelejtett említést tenni.

Mint ahogy a szocialisták múlt hét végén közölték, a párt kerületi frakciója fegyelmi eljárást kezdeményez Lévai István Zoltán fideszes alpolgármester és Peitler Péter jegyző ellen. Az MSZP szerint ugyanis félrevezették a képviselő-testületet, mert egy cég javára úgy szavaztattak meg 8 millió forint támogatást, hogy azt hitték, az önkormányzati tulajdonú. A párt szerint szándékos félrevezetés történt, ami csak a 8 millió forintos önkormányzati támogatás, valamint 140 millió forint uniós TAO-támogatás megszerzésére irányult. Utóbbit tavaly hívta le sikeresen a cég.

Az eredetileg PLERSPORT Kft. nevét FTC-PLER Kft-re változtatták, erről a cégbírósághoz beadták a módosítást. A helyi kézilabdacsapatot működtető FTC-PLER Kft. 2011 nyarán akarta létrehozni az utánpótlás nevelésére a Kézilabda Utánpótlás Sport Kft.-t. Mivel azonban a névváltoztatási folyamat még nem zárult le, a cégbíróság nem fogadta el az Utánpótlás Kft. létrehozására irányuló kérelmet. Ezért azt – az alpolgármester és a cégbíróság javaslatára – végül Török Mihály, mint magánember alapította meg – tudtuk meg Hartaházi Miklóstól, a Jobbik XVIII. kerületi alapszervezetének elnökétől. A szóban forgó, tavaly decemberi előterjesztésben tévesen az Utánpótlás Kft. tulajdonosaként valóban az FTC-PLER Kft. volt megjelölve Török Mihály helyett – mondta el Hartaházi Miklós – , azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen oknál fogva. Ennek kiderítése az illetékes hatóságok feladata – szögezte le a Jobbik kerületi elnöke.

Mint az megtudtuk, az FTC-PLER Kft-ben 2011 májusában szerzett többségi tulajdont az önkormányzat. A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi 33 §. 2. bekezdés c) pontja alapján a Kft-nek kötelező volt felügyelő bizottságot létrehozni. A felügyelő bizottság felállásának határideje 2012. szeptember 28. volt, melynek tagjait – egy Fidesz, egy KDNP és egy Jobbik tag – egyhangúlag támogatta a képviselő testület.

A bizottság azonban a mai napig nem tudja ellátni feladatát. A többségi tulajdonos – tehát az önkormányzat – , mely az adófizetők pénzéből működik, nem tudja gyakorolni a tulajdonosi kontrollt a felügyelő bizottság útján, a Kft. jelenleg is FEB nélkül működik.

Hartaházi Miklós az önkormányzat Testületi és Ügyrendi, Koordinációs Bizottság jobbikos alelnökének kezdeményezésére Gyenge Károly, jobbikos FEB delegált – egyben a XVIII. kerületi Jobbik alelnöke – a november 22-i testületi ülésen több kérdést tett fel annak tisztázása érdekében, hogy a kialakult helyzetért ki, vagy kik a felelősek. Gyenge Károly választ várt arra, ki a felelőse annak, hogy a társaság a mai napig felügyelő bizottság nélkül működik; hogy a testület által delegálni kívánt felügyelő bizottsági tagok a mai napig nem kezdhették meg a munkájukat; valamint annak, hogy a törvényességi felügyelet nem tudja gyakorolni hatását? Lévai Zoltán alpolgármester válaszában elmondta, az önkormányzat, mint többségi tulajdonos támogatta szavazatával a FEB tagok tagságát, azonban a kisebbségi tulajdonosok közül ketten nem támogatták a jobbikos jelöltet. Információink szerint nem személyi probléma miatt, gondjuk a jelölő szervezettel volt. A városvezetés szerint így nem volt meg a kellő számú szavazat, hogy a bizottság felálljon, és elkezdhesse a munkát, mivel az önkormányzat csak 56%-ban tulajdonos.

Úgy tudjuk, a kisebbségi tulajdonosok között többen MSZP kötődésűek, a jobbikos delegált ellen pedig Szaniszló Sándor MSZP-s fővárosi képviselő és Rév András szavazott, utóbbi javaslatára. Információink szerint a Rév és Társai Kereskedelmi Kft. vezérigazgatójának, az FTC-PLER Kézilabdasport Kft. tulajdonosai között számon tartott Rév Andrásnak a fia tavaly a PLER KC-ból az izraeli Maccabi csapatába igazolt. További érdekesség az FTC-PLER-el kapcsolatban, hogy úgy használja a Ferencvárosi Torna Club nevét, hogy ahhoz igazából nincs köze, ráadásul – ahogy kiderült – igen erős szocialista kötődése van a Clubnak. Ezek fényében érthetetlen, hogy a Kubatov Gábor vezette Ferencváros miért járul hozzá az FTC névhasználathoz.

A Kft tehát jelenleg törvénytelenül, felügyelő bizottság nélkül működik, mivel a tulajdonosok között van, vagy vannak, akik gyakorlatilag a kirekesztés fogalmát kimerítve nem hajlandóak a Jobbik delegáltját elfogadni a bizottság tagjai között. Az, hogy mikor fogja tudni a FEB ellátni a cég felügyeletét egyelőre ezeken az embereken múlik. A Jobbik kerületi elnöke azonban elmondta, felháborítónak tartja, hogy több mint nyolcszázezer ember szavazatával rendelkező, és egyre erősödő párt képviselőjét nem szavazták meg, ezzel akadályozva a felügyelő bizottság működését. Hozzátette, nem tesznek le arról, hogy delegáltjukkal együtt a bizottság el tudja végre kezdeni munkáját, és gyakorolni tudják a törvényességi felügyeletet. A Jobbik ugyanis elvárja, hogy rend legyen, és ezért mindent meg is tesz – szögezte le Hartaházi Miklós. Végezetül hozzátette, ellentmondásosnak találja, hogy az MSZP nagy nyilvánosság előtt azt hangoztatja, hogy ki akarja vizsgáltatni az FTC-PLER Kft-hez bizonyos mértékig kapcsolódó Kézilabda Utánpótlás Kft.-nek megszavazott támogatást, közben pedig akadályozza előbbi törvényes működését.

H.É. - barikad.hu