Nem kell a káromkodó államfő a cseh közszolgálati rádiónak

Milos Zeman államfővel folytatott beszélgetések megszüntetése után a cseh közszolgálati rádió megszüntette Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje műsorának a sugárzását is - közölte az érsek kedden Facebook-oldalán.

Dominik Duka azt írta, hogy szombaton sugárzott aktuálpolitikai jegyzete nem csak az idei év utolsó ilyen jegyzete volt, hanem az egész mintegy négyéves ciklust is lezárta, s januártól már nem lesz hallható a közrádióban. "Az volt a célom, hogy megjegyzéseimmel elgondolkoztassam önöket, hallgatóimat" - húzta alá az érsek, aki több-kevesebb rendszerességgel négy éven keresztül glosszázta a cseh politikai, társadalmi és kulturális élet időszerű eseményeit. A glosszákat a jövőben a keresztény Rádió Proglas fogja közvetíteni.
 
 
"Nincs szó váratlan lépésről, hónapokon át készültünk rá. A Cseh Rádió 2015-ben új koncepció szerint áll hozzá az egyházi műsorokhoz, s ebbe az érsek úr jegyzetei nem nagyon férnek bele" - magyarázta a közrádió döntését Jirí Hosna, a médium szóvivője.
 
Röviddel karácsony előtt jelentették be, hogy Milos Zeman államfő rendszeres havi interjúit a jövőben már nem a közszolgálati rádió, hanem a Frekvence 1 kereskedelmi rádióállomás fogja sugározni. Zeman ugyanis nem volt hajlandó elfogadni a rádió feltételét, hogy a korábban élőben sugárzott műsort januártól felvételről sugározzák. A közrádió erre közölte, hogy a rendszeres államfői interjúkat megszüntetik.
 
A konfliktus oka, hogy Zeman a novemberi interjú során több vulgáris kifejezést használt, ami miatt éles bírálatok érték a rádiót. Ennek a helyzetnek a megismétlődését szerette volna a rádió elkerülni azzal, hogy a beszélgetéseket felvételről sugározták volna. Az államfő hivatala válaszul bejelentette, hogy a beszélgetéseket a jövőben egy kereskedelmi adó fogja sugározni.
 
A prágai érseknek szintén volt korábban egy hasonló konfliktusa a közrádióval. Közvetlenül a 2013-as parlamenti választások előtt Duka egy beszélgetésben pártokat és politikusokat bírált az egyházi kárpótlás késlekedése miatt. Mivel a műsorvezető figyelmeztetése ellenére sem hagyta ezt abba, a műsorvezető megszakította az interjú közvetítését. A cseh katolikus egyház feje ezt cenzúrának minősítette, de a rádiótanács a műsorvezetőnek adott igazat. A Zeman-interjú kapcsán a rádiótanács kifogásolta, hogy a műsorvezető azután sem kapcsolta ki az államfőt a közvetlen adásból, hogy Zeman eleresztette a füle mellett a figyelmeztetését.
 
MTI – alfahir.hu